POHVALE FRANCE FOOTBALLA

Braća Kovač su hit; ova priča je dokaz da je Davor Šuker pogriješio

08.02.2017 u 12:18

Bionic
Reading

Nekadašnji hrvatski izbornik Niko Kovač sve bolje kotira na klupi bundesligaša Eintracht kojeg je prošle sezone spasio od ispadanja da bi ove sezone njegova momčad postala hit jedne od najjačih liga u Europi

Nakon 19 odigranih kola Eintracht iz Frankfurta je na trećem mjestu Bundeslige što bi im donijelo nastup u Ligi prvaka, a tako sjajan uspjeh malo tko je mogao očekivati od momčadi koja se doslovno u posljednji trenutak spasila od ispadanju u drugu ligu. Podsjetimo, opstanak u Bundesligi Entracht je osigurao tek nakon dodatnih kvalifikacija protiv Nuernberga (1:1, 1:0). Tako se karijerom 46-godišnjeg Nike Kovača, za kojeg naglašavaju kako je radoholičar koji rad zasniva na detaljima tj. studioznosti, pozabavio i ugledni France Football. O hrvatskom treneru – rođenom u Njemačkoj u Berlinu gdje je izgradio igračku karijeru – napisali su između ostalog:

'Kada su čelnici Eintrachta prije deset mjeseci angažirali Kovača imali su 'dobar osjećaj' jer je u zaista malo vremena napravio pravo čudo s momčadi koja je bila u potpunom rasulu te joj je prijetilo ispadanje u drugu ligu. A sada ta momčad sanja nastup u Ligi prvaka', piše u France Footballu. Pišu još kako je Kovač na devet novih stranih igrača potrošio svega 2,6 milijuna eura odštete čime je svima dokazao kako ima dobar osjećaj za 'prepoznati igrača', a spominju se i treneri od kojih je učio kao što su Ottmar Hitzfeld, Giovanni Trapattoni i Christoph Daum.

'Kovač je vođa, koji izvlači maksimum iz svoje momčadi. U Eintrachtu je probudio uspavanog diva', kazao je legendarni Švicarac Hitzfeld koji našeg trenera jako dobro poznaje. Naravno, u velikom članku autor France Footballa otišao je toliko daleko da je Niku Kovača zbog načina rada i sličnog stila vođenja usporedio s Pepom Guardiolom i Diegom Simeoneom.  'Igračima često dajem zadatak da prate utakmice velikih europskih liga kako bi uočili neke poteze igrača koji igraju na njihovim pozicijama. Meni osobno je najvažnije da su svi moji igrači željni učenja te činjenica da ne izigravaju zvijezde. Takvim odnosom i idejom mogli bismo daleko dogurati', rekao je Kovač, prenosi France Football.

Zaista velik kompliment za trenera kojeg se Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom previše olako odrekao nakon lošeg i pomalo nesretnog starta u kvalifikacijama za Euro 2016. Tko zna u kojem bi smjeru išla nikad snažnija reprezentacija Hrvatske da su mu Šuker i suradnici vjerovali kao što je to slučaj u Eintrachtu…

U cijeloj priči vrlo važnu ulogu u uspjehu Nike Kovača također ima i njegov brat Robert koji mu je pomoćnik. Veliko igračko iskustvo koje braća Kovač ima pokazalo se kao vrlo važno u njihovom slučaju. Nakon ovakvog rezultata nije nemoguće da u budućnosti taj tandem vidimo i na klupi velikog Bayerna, kluba koji samo želi vrhunske trenere. A Niko Kovač to polako i postaje.