NAMA BI GLAVU SKINULI

Hoće li Uefa sada izbaciti Austriju Beč?

04.12.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Tijekom susreta Europske lige između bečke Austrije i baskijskog ponosa Athletic Bilbaa zabilježen je prekid zbog upada navijača u travnjak. Probleme su radili domaći huligani, a nakon šaketanja izbačeni su s terena i dvoboj je završen

Na lijepom plavom Dunavu, u srcu civiliziranog Zapada dogodili su se navijački neredi na međunarodnoj sceni! Kako to? Pa zar nije to kulturološka osobina koja obilježava primitivna balkanska plemena, kako se kod nas taj problem često prikazuje?

Navijači Austrije revoltirani rezultatom 0:2 i previdima (vidi čuda) suca iz Skandinavije, u 68. minuti masovno su počeli bacati predmete u teren. Nije pomogla ni Rapidova zastava među navijačima iz Bilbaa. Baski nisu željeli biti dio te priče pa su, nakon sudačke dozvole, pojurili prema svlačionici. Tada su navijači počeli ulaziti u teren. Policiji je trebalo 20 minuta da situaciju dovede u red, nakon čega je susret nastavljen.

Dvoboj je završio rezultatom 0:3, čime je Austria izgubila mogućnost plasmana u proljetni dio natjecanja. Ipak, ključno pitanje je hoće li biti izbačeni iz natjecanja.

Da su ovakve scene zabilježene u Hrvatskoj, budite uvjereni da bi izbacivanje bilo instantno. Dapače, dvoboj se uopće ne bi završio i kazna bi bila automatska. To bi pozdravili i domaći mediji, a na nacionalnoj dalekovidnici ponovio bi se argument da su Uefini kriteriji jasni i logični.

Činjenica je da se prvo treba pomesti pred svojim pragom pa tek onda gledati prema van. Ali pravda mora biti jednaka za sve.

Uefa je poznata po slalomima kroz pravne cake i ove scene bit će jak argument u otkrivanju vječne dileme jesmo li pred Uefom svi jednaki ili su neki 'jednakiji'. Sudeći prema nekažnjenim scenama (sudac krvave glave pogođen s domaće tribine) s dvoboja Dinama u Salzburgu ove sezone, ishod je vrlo neizvjestan.

Austrija nije ni blizu europskom nogometnom vrhu, ali ipak je riječ o utjecajnoj nogometnoj naciji s moćnim lobistima. Uostalom, zašto rušiti mit o prijestolnici kulture na lijepom plavom Dunavu.