KAD PRORADE TELEFONI

Samo kod nas: Poništio gol nakon tri minute igre

03.12.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Sudačke greške, manje ili više slučajne, sportska su svakodnevnica i narod se polako navikava na svakakve gluposti. Ali kada lopta krene s centra, odluka se više ne smije poništiti. Ili smije?

Tijekom zimske pauze zagrebački nogometni savez organizira dvoransko prvenstvo za mlađe kategorije. Natjecanje kreće dvobojima po skupinama i u toj fazi snage su odmjerili mlađi pioniri Maksimira i sesvetske Croatije.

Maksimir je poveo 1:0 nakon što je vratar rukom (ne nakon prekida) prebacio teren i svladao svog kolegu, a sudac je pokazao na centar. Igra se nastavila, no oko zapisničkog stola nastala je gužva.

Trener Sesvećana je tražio provjeru pravilnika, ali takva situacija u regulativi uopće nije bila spomenuta. Tada je telefonski  kontaktiran jedan od sudaca sa seniorske A liste koji je, dok se susret neprekidno odvijao, na brzinu ustvrdio da prema futsal pravilima gol nije regularan. Tada su i sudionici doznali da igraju po futsal pravilima.

Tako je, nakon što su odigrane tri minute od priznatog gola, igra zaustavljena i rezultat je vraćen na početnih 0:0. Maksimir je kasnije opet poveo 1:0, ali Croatija je slavila rezultatom 4:2.

Iako je riječ o marginalnom natjecanju na kojemu rezultat nije najvažnija stvar, ovaj primjer je jedan u nizu pokazatelja da dovoljno utjecajan pojedinac može utjecati na rezultat i kada se to čini nemogućim. Savršeno je jasno da se pogodak, prema pravilniku nogometne igre, nakon što lopta krene s centra ne smije poništiti i da je jednom dječaku bez potrebe oduzeta prilika da se prijateljima pohvali kako je zabio s gola na gol.