ISKRENI SANTINI

Srušio je Lyon i rekao što misli o ostalim hrvatskim napadačima!

16.01.2017 u 13:50

Bionic
Reading

Francuski Caen živi od golova hrvatskog napadača Ivana Santinija, skromnog Zadranina koji je u dosadašnjih 19 kola već zabio deset pogodaka

Nedjelja je bila velik dan za našeg Ivana Santinija. S dva je gola srušio veliki Lyon i bio glavni igrač u pobjedi 3:2. No, skroman, u ponedjeljak je zahvalio na čestitkama, ali i nije želio raditi spektakl od toga. Javio se nakon terapije.

'Naravno da sam sretan i zbog golova i zbog pobjede, no ne smijemo se veseliti ni opuštati jer već u srijedu nas čeka nova utakmica, ona odgođena protiv Nantesa. A primarni zadatak nam je sačuvati prvoligaški status. Težak tjedan je pred nama', rekao je za tportal.hr Ivan Santini, igrač koji će u svibnju napuniti 28 godina.

>> Santini s dva gola srušio veliki Lyon i poslao poruku Čačiću
I s obzirom na stas, godine, ali i grad porijekla, podsjetio nas je na Dadu Pršu, Zadranina koji je u reprezentaciji debitirao s 29 godina te u kratkom periodu postao jedan od junaka hrvatskih navijača.

No prije nego se dotaknemo reprezentacije, Santini se malo osvrnuo na svoj transfer iz Belgije u Francusku, deset postignutih golova...

Zabijao sam golove i u Standardu iz Liegea, ali imao sam dojam da je belgijska liga kod nas podcijenjena i tražio sam novi izazov. Istina, dugo sam razmišljao o preseljenju. Tada je kćerkica Iva imala tek pet mjeseci pa je i ona bila dio tih razmišljanja. Sa Standardom sam osvajao naslove, igrali smo Europsku ligu, ali htio sam korak naprijed. I mislim, bez obzira na to što se s Caenom borim za ostanak, da je to korak naprijed u karijeri.

Po čemu se francuska liga razlikuje od belgijske?

Liga je teška, fizički napornija, igra se u visokom ritmu, a ono što mi je odmah upalo u oči jest kvaliteta golmana. Ni na treningu ne možemo zabiti ni prvom ni drugom vrataru, osim ako je udarac jako precizan. Stoperi su čvrsti, brzi, taktički sjajno potkovani. Osim toga, stadioni su im čudo. Igramo na stadionu od 24.000 mjesta, a gotovo ni na jednoj utakmici nema manje od 20 tisuća navijača.

Dakle, ovih deset pogodaka u dosadašnjih 19 kola je sjajan učinak?

Prezadovoljan sam. Uoči sezone sam u sebi pomislio 'ako ih deset zabijem u cijeloj sezoni, bit ću sretan'. A već sada sam ih zabio toliko. No neću razmišljati i najavljivati ništa veliko za budućnost jer u svakom trenutku nešto se može okrenuti. Hvala Bogu, meni zasad ide dobro. I sretan sam što klubu pomažem u osvajanju bodova.

Dakle, ambicija još uvijek imate. Samim time i želju da zaigrate u reprezentaciji?

Svjestan sam da u reprezentaciji imamo vrhunske napadače. Na meni je samo da uvijek dajem sve od sebe, pa ako netko procijeni da mogu pomoći, bio bih izuzetno sretan.

Očito je sve na izborniku Čačiću?

Reprezentacija je za mene, bez obzira na sve, svetinja. Uvijek ću se nadati i stajati na dispoziciji ako me netko bude trebao i htio.

Baš kao što želite pomoći bratu Krševanu, inače golmanu, koji je raskinuo ugovor s Nefčijem, da nađe novi klub?

'Kod nas očito tako ide - prvo se svi moraju izredati, pa tek onda mi dobijemo priliku. Ipak, ponosni smo na sve što smo napravili jer, hvala Bogu, vjerovali smo u sebe i uvijek smo davali svoj maksimum', zaključio je Ivan Santini, nogometaš zbog kojeg drhte i najveći francuski klubovi.