UEFA DAJE NOVAC

Sve je spremno za regionalnu ligu - od 2018. godine!

11.12.2016 u 14:28

Bionic
Reading

Ako je suditi prema najavama i inicijativi koja se počela 'kotrljati', opcija s oživljavanjem regionalne lige vrlo je realna. Već se zna i format, a po njemu nova bi se liga igrala u šest skupina po četiri kluba, dok se za pobjednika se traži mjesto u Ligi prvaka

Regionalna liga s 24 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije trebala bi krenuti od jeseni 2018., istodobno kad i reformirana Liga prvaka.

'Čelnici svih nogometnih saveza s naših prostora dali su potporu novome regionalnome natjecanju', rekao je za Večernji list Vasko Dojčinovski, šef makedonske lige koji je razradio ideju regionalne lige.

Ime koje se zasad vrti oko ove lige je - Balkansa, međutim kako Dojčinoovski kaže, ne vjeruje da će u stvarnosti takvo ime i ostati.

Nova regionalna liga igrala bi se u šest skupina po četiri kluba, a krenula bi nakon pretkola Lige prvaka i Europske lige. Plasira li se nekim čudom netko iz regije u LP ili EL, u tom slučaju regionalna liga popunjavala bi se sljedećim najbolje plasiranim klubom iz te nacionalne lige.

'Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mjesto u Europskoj ligi, što će u Uefi malo teže proći. Također, nismo još definirali bi li se u proljetnom dijelu natjecanje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u LP ili EL', ističe Dojčinovski.

Ključno pitanje je novac...

'Neslužbeno sam čuo kako je Uefa u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milijunskim iznosima; i za sudjelovanje, i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak', zaključio je Dojčevski.

Cijeli članak pročitajte OVDJE