FOOTBALL LEAKS

U Dinamu o transferu Kovačića nemaju komentara?!

06.12.2016 u 16:58

Bionic
Reading

Prilikom 11 milijuna eura vrijednog prelaska hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića iz zagrebačkog Dinama u milanski Inter 50 posto prava na odštetu igrača imao je fond iz Hong Konga nepoznatih vlasnika, pišu u utorak talijanske novine L'Espresso, jedan od 12 europskih medija udruženih u istraživački konzorcij

Hrvatski veznjak prešao je u Inter u rujnu 2013. uz odštetu od 11 milijuna eura. Profoot International Limited, osnovan u Hong Kongu, imao je pravo na 50 posto tog iznosa, pišu te novine pozivajući se na dokumente do kojih je došao portal Football Leaks.

Kada je u svibnju 2015. krovna nogometna organizacija FIFA zabranila tzv. 'third party ownership' investicijske fondove (TPO) u posredovanju, taj 50 postotni udio prešao je na jedan fond sličnog imena Profoot International Ltd registriran u Ujedinjenom Kraljevstvu za simboličan jedan euro.

Hrvatski nogometni prvak Dinamo odbio je u utorak komentirati navode prema kojima je 5,5 milijuna eura od prelaska Matea Kovačića u Inter otišlo fondu nepoznatih vlasnika registriranom u Hong Kongu.

'GNK Dinamo nema komentara na medijske napise', rekao je Alen Lesički, glasnogovornik Dinama. 'Modri' u Torinu u srijedu igraju utakmicu Lige prvaka s Juventusom.

Talijani navode kako su u redovima Intera mislili da Kovačić u cijelosti pripada Dinamu. L'Espresso piše kako u vrijeme transfera Dinamo vodio Zdravko Mamić protiv kojeg je Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo Uskokovu optužnicu, a tereti ga se da je s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom oštetio Dinamo za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna.

Kovačić je u ljeto 2015. prešao u Real Madrid. Nogometaš u utorak nije bio dostupan za komentar, a glasnogovornik Intera Robert Faulkner i glasnogovornik Real Madrida Carlos Carbajosa nisu odgovorili na upit.