LOVA DO KROVA

Evo kojeg su nogometnog trenera Kinezi učinili najskupljim na svijetu

04.11.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Portugalski stručnjak Andre Villas-Boas novi je trener kineskog prvoligaša Shanghai SIPG. Zarađivat će 11 milijuna eura na godinu čime je postao najbolje plaćeni trener u povijesti

Kad se pojavio na nogometnom nebu za Andre Villasa-Boasa (39) govorili su kako je mali Mourinho. Ne samo zato jer je Portugalac ili što je trenersku karijeru nakon Academice nastavio na klupi Porta, pa Chelseaja (2011./2012.). Činilo se da mladi i nadareni trener ima ono nešto, no u trenerskom poslu i iskustvo igra veliku ulogu. A tada 33-godišnji Villas-Boas ga baš i nije imao, a ni sreća ga nije pomazila. Dvije je sezone vodio Tottenham (2012./2013.), a posljednji posao bio mu je na klupi ruskog Zenita iz St. Peterburga (2014./2016.).

Trofeji? S Portom je uzeo Europsku ligu 2011., prvenstvo i Kup, a sa Zenitom ruko prvenstvo, Kup i Superkup. Za trenera koji je na raspolaganju gotovo neograničena sredstva za pojačanja, čini se kako baš i nije proslavio.

No zato će se sada upisati u povijesne knjige svjetskog nogometa - postao je najskuplji trener svih vremena. Naravno, u tome su mu pomogli Kinezi jer će mu momčad Shanghai SIPG na godinu plaćati nevjerojatnih 11 milijuna eura!

'Andre Villas-Boas je vodeći mladi trener u europskom nogometu, vrlo je strastven i posjeduje veliku količinu trenerskog iskustva. Uvjereni smo da će njegov dolazak taktički oplemeniti momčad, otkriti potencijal naših mladih talenata i odvesti klub prema novim visinama', objavili su iz Shanghai SIPG-a. Portugalac će na klupi naslijediti Šveđanina Sven-Gorana Erikssona koji je sezonu završio na razočaravajućem trećem mjestu.

Villas-Boasa će u klubu dočekati stari znanac, Brazilac Hulk kojeg je vodio u Zenitu, a on je trenutno najbolje plaćeni svjetski nogometaš. U Kinu je stigao za 60 milijuna eura. U momčadi je još jedan stari znanac, ali poznatiji je hrvatskoj publici - bivši napadač Hajduka, Bjelokošćanin Jean Kouassi. On je već drugu sezonu u Shanghai SIPG-u već drugu sezonu, a ove je u 27 utakmica zabio osam golova.