5. KOLO LIGE PRVAKA

Olić spašava Bayern, Turci 'srušili' Old Trafford

25.11.2009 u 22:49

Bionic
Reading

Pretposljednje kolo Lige prvaka u skupinama A, B, C i D, igrano u srijedu, nije donijelo previše spektakularnih rezultata. Tek treba naglasiti da je Bešiktaš prekinuo dug niz nepobjedivosti Manchester Uniteda na Old Traffordu te da je Juventus šaptom pao u Bordeauxu

Srijeda je u svijetu nogometa najavljena kao dan kad će se neki od najvećih europskih klubova oprostiti od Lige prvaka. Najviše su se spominjali madridski Real, AC Milan i Bayern, no na kraju nitko (još) nije doživio sudbinu Liverpoola koji ove sezone neće dočekati proljeće u najcjenjenijem i najboljem klupskom nogometnom natjecanju na svijetu.

Bayern je protiv Maccabija iz Haife konačno zaigrao kako treba i pogotkom rekonvalescenta Ivica Olića ostao u igri za osvajanje drugog mjesta u skupini A. Istina, pomogao je i očajni Juventus, koji nije pokazao baš ništa u Bordeauxu, pa će međusobni susret Bavaraca i 'stare dame' u Torinu za dva tjedna odlučiti tko će uz Francuze na proljeće igrati u Ligi prvaka.

Ivica Olić i Danijel Pranjić počeli su od prve minute protiv Izraelaca i obojica su odigrali sasvim solidno, a naš napadač u svom je stilu zabio gol Davidovitchu. Nakon što je gostujući golman obranio snažan udarac Gonzaleza, na odbijenu loptu natrčao je Olić i pospremio je u mrežu. I do tog vremena Bavarci su bili bolji, kontrolirali su utakmicu i njihova pobjeda konačno je ozarila već dugo smrknuta lica navijača iz Münchena.

Istodobno, Juventusu je pobjeda protiv Bordeauxa jamčila prolaz u drugi krug natjecanja, no 'stara dama' je odigrala očajnu utakmicu i protiv Francuza, koji su prije tri tjedna osigurali prolaz skupine, nije pokazala baš ništa. Primjerice, u 75 minuta igre Torinezi su tek dvaput pogodili okvir gola Carrassa, imali manje loptu u nogama i izgledali pomalo izgubljeno. Na kraju je završilo 2:0 za domaćine, što donosi puno briga Juventusu, a Bordeauxu čak 13 bodova na kontu.

Manchester United izvukao se nedavno protiv CSKA-a na Old Traffordu i za očekivati je bilo da će protiv Bešiktaša odigrati na razini svog renomea. No Turci su baš poput Rusa poveli i tako stigli nadomak prekida velike serije neporaženosti 'crvenih vragova'. Čak 23 uzastopna susreta u Ligi prvaka nogometaši sir Alexa Fergusona osvajali su bod ili sva tri na svom travnjaku, sve dok na Otok nije stigao Bešiktaš. Pogodak odluke djelo je Rodriga Telle u 20. minuti. Domaćini su igrali vrlo napadački, imali su dvije trećine vremena loptu u svojim nogama, stvorili su puno prilika, no lopta ovog puta nije htjela u mrežu. Bez obzira na sve, Manchester United je sudionik osmine finala Lige prvaka.

Wolfsburg je u hladnoj Rusiji tražio pobjedu koja bi mu jamčila osvajanje drugog mjesta u skupini B, no unatoč pogotku Džeke za 1:0 domaći CSKA preokrenuo je rezultat u samo osam minuta. Necid u 58. i Krasić u 66. minuti zabili su za konačnih 2:1 i priliku CSKA-u da ipak prođe u naredni krug. Za to im je potreban najmanje remi Nijemaca na domaćem travnjaku protiv Manchester Uniteda te njihova pobjeda u gostima kod Bešiktaša.

Milan i Marseille odigrali su na San Siru solidnu utakmicu, no dojam je da su gosti imali više od igre i bili bliže pobjedi. Ipak, domaćini su prvi stigli u vodstvo pogotkom Boriella u 10. minuti, a samo šest minuta kasnije izjednačio je Lucho. Do kraja susreta gosti su imali nekoliko dobrih prilika, jedna od njih završila je udarcem u gredu, a druga u stativu, no ostalo je 1:1, što ne paše ni jednima ni drugima. Pobjeda Reala protiv Züricha izbacila je Madriđane na prvo mjesto i bod protiv Marseillea u gostima osigurat će im jedno od prva dva mjesta na ljestvici skupine C. Jasno, Marseille mora pobijediti Španjolce s četiri gola razlike u zadnjem kolu ako želi do osmine finala, dok je u malo boljoj situaciji Milan jer gostuje u Švicarskoj i teško je za očekivati da neće osvojiti sva tri boda.

Cristiano Ronaldo bio je fit za susret sa Zürichom, no Manuel Pellegrini nije ga stavio u početnih 11. Očito je domaći trener procijenio da mu Portugalac neće biti potreban u dosezanju pobjede protiv Švicaraca, pa mu je podario tek 20-ak minuta igre, tek toliko da se malo zagrije. Pobjednički gol zabio je Higuain u 21. minuti i vjerojatno je taj pogodak vrijedan osmine finala Lige prvaka. Za potvrdu toga morat ćemo ipak pričekati 8. prosinca.

U posljednjoj skupini Porto i Chelsea nisu imali nikakav pritisak pobjede u međusobnom srazu. Oba kluba još su prije tri tjedna osigurala drugi krug, dok su Apoel i madridski Atletico ostali u borbi za treće mjesto i Europsku ligu. Porto je ugostio Londončane i kao dobar domaćin u laganici prepustio bodove gostima. Jedini gol zabio je Nicolas Anelka u 69. minuti.

Apoel je na svom travnjaku dugo držao u neizvjesnosti drugi madridski klub, Atletico, no gosti su se u posljednji čas izvukli i ostali u boljem položaju za osvajanje trećeg mjesta. Domaćini su poveli preko Miroslavljevića već u petoj minuti, a Simao je izjednačio u 62. minuti. Istina, Atletico je bio bolji, imao više prilika, no do pobjede nije stigao. Na ljestvici skupine D ima i dalje bod više od Ciprana i za očekivati je da će na kraju ipak osigurati Europsku ligu. U posljednjem kolu, naime, Madriđani igraju na svom travnjaku protiv nezainteresiranog Porta, dok će Apoel gostovati u Londonu.

SKUPINA A:
Bayern - Maccabi Haifa 1:0 (Olić 62)
Bordeaux - Juventus 2:0 (Fernando 54, Chamakh 94)

TABLICA:
1. Bordeaux 5 4 1 0 8:2 13*
2. Juventus 5 2 2 1 3:3 8
3. Bayern 5 2 1 2 5:4 7
4. Maccabi Haifa 5 0 0 5 0:7 0

SKUPINA B:
CSKA Moskva - Wolfsburg 2:1 (Necid 58, Krasić 66 / Džeko 19)
Manchester United - Besiktas 0:1 (Tello 20)

TABLICA:
1. Manchester United* 5 3 1 1 7:5 10
2. Wolfsburg 5 2 1 2 8:5 7
3. CSKA Moskva 5 2 1 2 8:9 7
4. Besiktas 5 1 1 3 2:6 4

SKUPINA C:
Milan - Marseille 1:1 (Borriello 10 / Lucho Gonzalez 16)
Real Madrid - Zurich 1:0 (Higuain 21)

TABLICA:
1. Real Madrid 5 3 1 1 12:6 10
2. Milan 5 2 2 1 7:6 8
3. Marseille 5 2 1 2 9:7 7
4. ZUrich 5 1 0 4 4:13 3

SKUPINA D
Porto - Chelsea 0:1 (Anelka 69)
APOEL - Atletico 1:1 (MirosavljeviĆ 5 / Simao 62)

TABLICA:
1. Chelsea* 5 4 1 0 9:2 13
2. Porto* 5 3 0 2 5:3 9
3. Atletico 5 0 3 2 3:9 3
4. APOEL 5 0 2 3 2:5 2

NAPOMENA: Klubovi uz koje je u ljestvicama stavljena zvjezdica (*) osigurali su osminu finala Lige prvaka.