MITO I KORUPCIJA

Engleski izbornik 'sređivao poslove' menadžerima

27.09.2016 u 10:08

Bionic
Reading

Engleski izbornik Sam Allardyce našao se u središtu skandala, za 400.000 funti mita ponudio je pomoć menadžerima da izvuku svoj dio zarade od prodaje igrača

Veliki skandal potresa engleski nogomet, aktualni izbornik Sam Allardyce (61) pao je na 'ispitu' iz mita i korupcije. Naime, londonski dnevni list Telegraph objavio je priču s videosnimkom na kojoj se vidi kako Allardyce dogovara posao oko prodaje igrača s 'predstavnicima ozbiljne tvrtke s Dalekog istoka'. Na 'Big Samovu' žalost, ispostavilo se da su ti predstavnici u stvari - Telegraphovi novinari!

Engleski izbornik je za svoje u sluge 'savjetovanja' tražio honorar (mito) od 400.000 funti. A njegovi su savjeti o tome kako uspješno izbjeći pravila prilikom transfera igrača, odnosno zaobići zabrane 'vlasništva treće strane'.

Engleski nogometni savez (FA) još je 2008. godine ukinuo 'vlasništvo treće strane' nad igračima (zabranjeno je da novac od transfera, osim iz kluba u klub, ide i takozvanoj trećoj strani, odnosno agencijama ili menadžerima), a FIFA ga je ukinula u svibnju 2015. godine.
Allardyce se 'maskiranim' novinarima pohvalio kako poznaje menadžere kojima nije problem zaobići tu zabranu, kao i da je 2014. godine u West Ham doveo ekvadorskog napadača Ennera Valenciju koji je bio u vlasništvu 'treće strane'.

Čelnici FA ekspresno su reagirali, najavili su da će pokrenuti istragu, Allardyceu otkaz visi nad glavom, ali bi se mogao suočiti i s optužbama za mito i korupciju...