PRAVI POTEZ FIFE

Novo nogometno pravilo dalo krasne rezultate u Primeri!

17.09.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Istraživanje dnevnika El Mundo Deportivo pokazalo je da je došlo do značajnog povećanja postotka realizacije slobodnih udaraca u Primeri nakon uvođenja spreja kojim suci označavaju mjesto na kojem treba stajati 'živi zid'...

Svjedočili smo u prošlosti težnji braniča da ukradu pokoji centimetar ili čak metar u 'živom zidu' te se približe na manju udaljenost od propisanih 9.15 metara, ali Fifa je tome vješto stala na kraj prije tri godine, kada je uveden sprej kojim suci označavaju točno mjesto izvođenja slobodnjaka da bi trag nakon par minuta elegantno nestao s travnjaka.

Prema istraživanju El Munda Deportiva, to je novo pravilo donijelo odlične rezultate u Primeri. Naime, prije uvođenja sudačkog spreja realizacija slobodnih udaraca bila je u prosjeku 3.9%, da bi nakon uvođenja počela rasti i prošle sezona bila na čak 9% (38 golova iz 419 slobodnjaka u opasnoj zoni).

Spomenuti dnevnik naglašava kako je sprej značajno pomogao najvećoj zvijezdi Barcelone, jer Messi je sada na 10.5% (4 gola iz 38 pokušaja) realiziranih slobodnjaka, no Valencijin Dani Parejo je ostao nedostižan svima, s čak 25% pretvorenih slobodnih udaraca u pogodak (4 gola iz 16 pokušaja).

Tako je ideja o spreju promijenila nogomet na bolje, a isto očekujemo i od uvođenja video tehnologije kao pomoći sucu koja je prvi put iskušana na reprezentativnom nivou na utakmici Italije i Francuske početkom rujna u Bariju...