LOVA DO KROVA

Evo koliko godišnje zarađuju hrvatski nogometaši u talijanskoj Serie A

08.09.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Sportski dnevnik La Gazetta dello Sport objavio je listu najplaćenijih nogometaša u Italiji. Mario Mandžukić s 3,5 milijuna eura na godinu drži visoko osmo mjesto

Talijansko nogometno tržište definitivno se oporavilo, teški su dani iza velikih klubova Serie A, a to će najviše osjetiti igrači koji će pošteno napuniti svoje bankovne račune. Italija je ponovno poželjna destinacija, to dobro znaju i hrvatski nogometaši koji su u samom vrhu po visini godišnjih zarada.

Listu najplaćenijih predvodi argentinski napadač Gonzalo Higuain, koji u Juventusu zarađuje 7,5 milijuna eura, iza njega je veznjak Rome Daniele de Rossi s 6,5 mil. eura, a slijede ga reprezentativci BiH Miralem Pjanić (Juventus) i Edin Džeko (Roma), koji na godinu zarade 4,5 mil. eura.

Hrvatske milijunaše predvodi Mario Mandžukić, kojemu torinska 'stara dama' na godinu plaća 3,5 milijuna eura, a tim je iznosom Mandžo osmi na listi najplaćenijih nogometaša Serie A. Iza njega je Ivan Perišić, koji u milanskom Interu na godinu zarađuje okruglo tri milijuna eura. Popis hrvatskih milijunaša u Serie A nastavlja Marko Pjaca, koji od ovog ljeta u Juventusu zarađuje 1,8 mil. eura, a Marcelo Brozović (Inter) i Ivan Strinić (Napoli) imaju 1,5 mil. eura godišnje plaće. Marko Rog, koji je u samom finišu prijelaznog roka stigao u Napoli, ima 1,3 mil. eura, Nikola Kalinić zabija za Fiorentinu, a 'viole' mu za to plaćaju 1,2 milijuna eura, dok njegov suigrač Milan Badelj s 1,1 milijun eura na godinu zatvara listu hrvatskih nogometnih milijunaša u Italiji.

Ispod milijunske crte ostali su Mario Pašalić (Milan) s 800.000 eura, Hrvoje Milić (Fiorentina), Ivan Vargić (Lazio) i Ante Budimir (Sampdoria) su na 500.000 eura, Andrija Balić u Udineseu ima 300.000 eura, a njegov suigrač Stipe Perica je na 250.000 eura, koliko u Palermu ima i Josip Posavec. Na samom dnu liste zarada su Dario Župarić, koji u Pescari zarađuje 200.000 eura, i Franjo Prce, kojemu Lazio plaća 100.000 eura na godinu.

Treba napomenuti da se radi o osnovnoj plaći, bez premija. Većina igrača ima klauzule u ugovorima, prema kojima se dodaju izdašne premije vezane za odigrane utakmice, zabijene golove, plasman kluba na kraju sezone, izborena europska natjecanja... Tako dobra sezona nekima može i udvostručiti osnovnu godišnju plaću.