NAŠI MOGU ŽALITI

Uzalud Hrvatskoj grede i prilike, Turci izdržali na Maksimiru!

05.09.2016 u 23:11

  • +9

Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Turska

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic, Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

U prvoj kvalifikacijskoj utakmici za SP u Rusiji hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je 1:1 na Maksimiru protiv Turske te tako domaćim remijem započela novi ciklus u neizvjesnoj skupini I

Čačićeva izabrana vrsta nije na idealan način krenula u novi ciklus kvalifikacija. Protiv pomlađene Turske koju i dalje vodi Fatih Terim naši su ušli u susret kao jasan favorit, ali pred praznim Maksimirom nisu uspjeli realizarati svoje prilike i kažnjeni su izgubljenim bodovima na koje su mnogi računali.

Bila je to utakmica s pregršt prilika na obje strane, a već u 2. minuti Turska je mogla povesti nakon što je Mor prošao kroz hrvatsku obranu, ali njegov opasan udarac s ruba kaznenog prostora otišao je malo pokraj vratnice. Naši su uzvratili još većom prilikom, no Mandžukićev udarac u 10. minuti zaustavili su Babacar i greda, a zatim Pjaca nije uspio poslati odbijenu loptu u mrežu.

Nakon još jednog prodora Mora kojeg je bacanjem pod noge zaustavio Kalinić, opet je Hrvatska pogodila gredu. Ovaj put je Marko Pjaca pucao glavom u 22. minuti, ali nije imao sreće.

Kada se zatresao okvir gola i nakon udarca Perišića u 32. minuti, činilo se da lopta ne želi u tursku mrežu, no u 44. minuti na scenu je stupio Luka Modrić koji je vješto u duelu s Koybasijem izborio kazneni udarac. Ivan Rakitić rutinski ga je pretvorio u hrvatsko vodstvo.

Ipak, na poluvrijeme se otišlo s neriješenim rezultatom. U posljednjim sekundama sudačke nadoknade Turci su dobili slobodnjak kojeg je izveo Calhanoglu, a njegov udarac odbio se od Perišića i prevario Kalinića, za 1:1 na Maksimiru.

U drugom dijelu tempo je malo pao, a Turci se bolje posložili u obrani, no naši su i dalje stvarali izgledne prilike. Pjaca je u 68. minuti ostao sam, ali slabo je pucao, a nakon ubačaja Ćorluke u 75. minuti, snažno je glavom iz blizine pucao Mandžukić, ali Babacar mu je fantastično obranio.

Čačić je pokušao nešto promijeniti Brozovićem, Kalinićem i Kramarićem koji su ušli u igru, ali Turci su preživjeli i veliku priliku Badelja u sudačkoj nadoknadi te u završnici izdržali i osvojili bod na Maksimiru.

Naši će imati priliku popraviti dojam već u listopadu, u dvobojima protiv Kosova i Finske. Nakon prvog kola skupine I sve reprezentacije imaju isti broj bodova i gol razliku 1:1.

Kvalifikacije za SP, skupina I

Hrvatska – Turska 1:1 (Rakitić 44 / Calhanoglu 45+2)

SP kvalifikacije Europa

Skupina I

Finska - Kosovo 1:1
Ukrajina - Island 1:1
Hrvatska - Turska 1:1
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Finska 1 0 1 0 1
2. Ukrajina 1 0 1 0 1
3. Hrvatska 1 0 1 0 1
4. Turska 1 0 1 0 1
5. Island 1 0 1 0 1
6. Kosovo 1 0 1 0 1

Sljedeće utakmice

6.10. Island - Finska
6.10. Turska - Ukrajina
6.10. Kosovo - Hrvatska