U AFRICI DEBITIRAJU SLOVACI

Talijanima će naslov uzeti Brazilci ili Španjolci

19.11.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Nakon nešto više od godine dana okončane su kvalifikacije za 19. svjetsko prvenstvo u nogometu koji će se sljedeće godine, od 11. lipnja do 11. srpnja, odigrati u Južnoj Africi. Na prvom prvenstvu koje će se održati na Crnom kontinentu naslov brane Talijani, među 32 reprezentacije bit će i jedan debitant, a riječ je o Slovačkoj


Utakmicom između Urugvaja i Kostarike okončane su kvalifikacije za svjetsko nogometno prvenstvo koje će se sljedeće godine, od 11. lipnja do 11. srpnja, igrati u Južnoj Africi. Bit će to prvi turnir koji će se održati na Crnom kontinentu, što je, prema Fifinim načelima, svakako velik korak za razvoj nogometa. Međutim, mnogi su dodjeljivanje ovog turnira Južnoj Africi dočekali sa zgražanjem, jer na jugu Afrike ima mnogo problema, od kriminala, do prostitucije ali i velikog broja osoba zaraženih HIV-om. Prema nekim podacima, od 45 milijuna stanovnika Južne Afrike, pet i pol milijuna ih je zaraženo, a svakog dana zarazi se još 1.500 ljudi, što je podatak za smrznuti se, jer se zna da nogometna populacija uživa i u tim čarima, a svi će se ti navijači nakon jednomjesečnog ludila raštrkati po Europi, Americi, Aziji.

Ipak, iz te se situacije ne može, pa se s obzirom na ove zastrašujuće podatke ipak možemo tješiti da smo, unatoč tuzi zbog neodlaska 'dole', barem koliko-toliko ostali zaštićeni. Iako, i taj podatak može zavarati, jer će već sredinom srpnja neki od tih Nijemaca, Talijana, Nizozemaca, Srba, Slovaka i Slovenaca, naših čestih gostiju, boraviti na našem Jadranu.

S nogometnog aspekta, prvenstvo u Južnoj Africi moglo bi ponuditi neka iznenađenja. Ponajprije od reprezentacija koje dolaze s tog kontinenta, a među njima će biti Kamerun, Gana, Obala Bjelokosti, Nigerija, Alžir i domaćin, Južna Afrika. Naravno, 200-tinjak dana prije početka turnira nemoguće je davati ikakve prognoze, jer se svaki od igrača može dvaput i ozlijediti i oporaviti.

Iz Europe stižu aktualni svjetski prvaci Talijani i kontinentalni prvaci Španjolci. Bit će na SP-u i Englezi, Nijemci, Nizozemci, Portugalci ali i Francuzi, koji su uz veliku pomoć sudaca s mundijala izbacili Irce. Iako su čelni ljudi svjetskog nogometa Sepp Blatter i Michel Platini izjavili da 'SP nije isti bez Messija i Cristijana Ronalda', dojam je da su 'pogurali' Henryja. Od ostalih Europljana, vrijedni spomena su Slovaci, kojima će ovo biti premijerni nastup na SP-ima. Doduše, Fifa ih vodi kao da su već osam puta bili na završnici, a to znači da onda nastupe s SP-a bilježe i BiH, Makedonija, Crna Gora, Gruzija, Azerbajdžan ili Moldavija.

S južnoameričkog kontinenta u Južnu Afriku dolaze, kao i uvijek, veliki favoriti, peterostruki svjetski prvaci Brazilci te dvostruki prvaci Argentinci, predvođeni Maradonom. Istina, 'gaučosi' su se mučili u kvalifikacijama, no sasvim sigurno će Messi, Cambiasso, Mascherano, Palermo, Saviola i društvo biti puno spremniji nego dosad.

Prema kladionicama favoriti turnira upravo su Brazilci, a s njima vrh drže i Španjolci. Koeficijent da netko od te dvije reprezentacije osvoji naslov jest pet i pol. Potom slijede Englezi (7), Argentinci (9), Nijemci (13), a prva najbolje rangirana afrička reprezentacija je na 10. mjestu Obala Bjelokosti s koeficijentom 21.

Na dnu ponude su Novi Zeland, Sjeverna Koreja i Honduras, s koeficijentom 501.

SVI SUDIONICI SP-a

EUROPA: Španjolska, Njemačka, Engleska, Nizozemska, Italija, Slovačka, Švicarska, Srbija, Danska, Grčka, Slovenija, Portugal, Francuska

AFRIKA: Kamerun, Gana, Obala Bjelokosti, Nigerija, Alžir

AZIJA: Australija, Sjeverna Koreja, Japan, Južna Koreja

JUŽNA AMERIKA: Brazil, Argentina, Paragvaj, Čile, Urugvaj

CONCACAF: SAD, Meksiko, Honduras

OCEANIJA: Novi Zeland

DOMAĆIN: Južna Afrika