KLJUČNA PROMJENA

Povijesni dan za nogomet: Talijani i Francuzi iskušavaju veliku novost!

27.08.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Na prijateljskoj utakmici Italije i Francuske koja će se u Bariju odigrati sljedećeg četvrtka po prvi će put na reprezentativnom nivou suci imati uz sebe tijekom same igre i pomoć video tehnologije...

Podsjetimo, video tehnologija kao pomoć sucima nešto je što odavno već imamo u odbojci, košarci i hokeju, a čelnici Fife dugo su se tome odupirali, u paničnom strahu od fundamentalnih promjena.

Prije par godina pokleknuli su i dopustili gol tehnologiju koja pomaže sucima otkriti je li lopta prešla preko gol linije, a odjel Fife zadužen za promjenu pravila je ove godine konačno pristao i na još veći korak naprijed pa priprema uvođenje video tehnologije koja će pomogati sucima u svim situacijama tijekom susreta.

Prvi će put na reprezentativnom nivou video pomoć sucima biti iskušana ovog četvrtka na prijateljskoj utakmici reprezentacija Italije i Francuske. Bit će to nedvojbeno povijesni dan za nogomet.

'Testirat ćemo posebnu pomoć sa strane, jer će sudac potpomognut video snimkom biti u kontaktu s glavnim sucem tijekom utakmice,' objasnili su iz Fife.

Neće biti prekida utakmice i pregledavanja snimke kao u drugim sportovima, već će glavni arbitar od svog video pomoćnika dobivati informacije putem slušalica i zatim donositi konačne odluke.

Video pomoć sucima već je iskušana u nižim američkim ligama, ali ovo će biti prvi put da će jedna utakmica na vrhunskom nivou imati takav dodatak. Očekuje se u budućnosti da će sistem biti iskušavan u Australiji, Brazilu, Nizozemskoj i Portugalu, prije nego što postane obavezan za sva najjača nogometna natjecanja.

Nakon utakmice u Bariju bit će održana i press konferencija povodom noviteta u sportu, na kojoj će između ostalih govoriti i Zvonimir Boban, posebni savjetnik za nogometna pitanja predsjednika Giannija Infantina.