NAJGLASNIJI ROJ SVIJETA

Japanci traže SP bez iritantnih trubača

17.11.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Selekcija Južnoafričke Republike, kao i svi domaćini velikih smotri, može računati na bučnu podršku svoje publike. No nije to atmosfera na kakvu je navikla javnost iz ostatka svijeta, a njihova buka temelji se na trubama koje paraju uši

Tradicionalna 'generalka', Kup konfederacija, bila je jasan pokazatelj što očekuje gledatelje ispred TV ekrana kada bude igrao JAR. Dugme s natpisom 'mute' moglo bi biti jedno od najkorištenijih za te prilike.

Za gledati JAR uživo treba puno živaca

Mnogi su se žalili, ali predsjednik Japanskog nogometnog saveza prvi je uputio javnu molbu za eliminiranje tradicionalnog rekvizita naziva vuvuzela.

'Tražili smo od Južnoafričkog nogometnog saveza da stiša tu buku. Ne možeš čuti ni sebe dok govoriš i to ću osobno reći i predsjedniku Fife Blatteru', izravno je najavio predsjednik Motoaki Inukai. Podržao ga je i japanski branič Tulio.

'Ne može se čuti suigrača koji stoji samo dva metra od vas. Ako želite nešto reći suigraču, morate mu to doći reći u uho i tako se ne može uspostaviti komunikacija u igri.'

Zračne trube su duboko ukorijenjene u južnoafričkoj navijačkoj tradiciji, no osim Japanaca otpor planiraju pružiti i moćne televizijske kuće, koje domaćine upozoravaju da je zbog nesnosne buke nemoguće čuti reportere s travnjaka.