NEUTJEŠNI JUNAK

Masa ispratila Enkea na susret sa kćerkicom

15.11.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Oko 40.000 navijača, igrača i dužnosnika u nedjelju se okupilo kako bi odalo posljednju počast njemačkom vrataru Robertu Enkeu na memorijalnoj svečanosti u AWD Areni u Hannoveru

Dok su Enkeovi suigrači i kolege iz njegova nogometnog kluba Hannover 96 nosili njegov lijes na kraju svečanosti, svi na stadionu su ustali i pljeskom ispratili vratara kojem su i prije sedam dana pljeskali kada je pomogao svojoj ekipi u utakmici protiv Hamburga.

Enke (32), koji je godinama patio od depresije, u utorak je počinio samoubojstvo bacivši se pod jureći vlak.

Iako se godinama liječio od depresije, uspio je to skrivati od najbližih prijatelja i rodbine.

Njegova smrt izazvala je tugu u cijeloj zemlji kakva nije viđena u Njemačkoj od pogreba nekadašnjeg kancelara Konrada Adenauera 1967. godine.

Enke će biti pokopan u krugu najuže obitelji u nedjelju poslije podne na groblju na kojem je pokopana i njegova dvogodišnja kćerka Lara koja je preminula 2006. godine.

Nekoliko govornika na svečanosti kazalo je da Enke nije bio samo nogometna zvijezda, nego obična osoba sa svojim slabostima i snagom.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Theo Zwanziger je rekao da bi svi iz Enkeove smrti trebali naučiti da nogomet ne može biti sve.

'Nemojte samo gledati na ono što sport predstavlja. Mislite što on čini nekome, kakve slabosti i sumnje donosi', rekao je Zwanziger.

Predsjednik Hannovera 96 Martin Kind priznao je doprinos koji je Enke dao klubu.

'Njegov odnos s navijačima donio mu je obožavatelje. On nije bio zvijezda koja misli da je bolja od ostalih. On je bio jedan od njih i spasio nas je u mnogo situacija.'