OD SRČANOG UDARA

Nigerija u suzama; umrla legenda 'super orlova'

08.06.2016 u 10:11

Bionic
Reading

Bivši nigerijski nogometni reprezentativac i izbornik Stephen Keshi, koji je sa 'super orlovima' osvojio naslov afričkog prvaka i kao igrač i ako izbornik, umro je u srijedu u dobi od 54 godine od srčanog udara, objavio je Nigerijski nogometni savez.

Keshi je bio kapetan generacije koja je 1994. godine osvojila naslov prvaka Afrike, te izborila povijesni prvi nastup na Svjetskom prvenstvu za Nigeriju u SAD-u, da bi 2013. kao izbornik vodio svoju zemlju do novog kontinentalnog naslova. Time je postao tek drugi čovjek koji je uspio osvojiti naslov prvaka Afrike i kao igrač i ako trener, prije njega to je ostvario tek Egipćanin Mahmoud El-Gohary.

Igrao je na poziciji stopera, te se svojim liderskim sposobnostima nametnuo tadašnjim velikim zvijezdama u momčadi Finidiju Georgeu, Rashidiju Yekiniju, Jay-Jayu Okochi, Samsonu Siasiji, Danielu Amokachiju i Sundayu Olisehu.

Kao trener ostvario je veliki uspjeh odvevši Togo na SP u Njemačku 2006., a nigerijskim izbornikom postao je 2011. Nakon osvajanja naslova prvaka Afrike, izborio je i plasman na SP 2014. u Brazilu gdje je stigao do osmine finala, a dužnost izbornika obnašao je do srpnja prošle godine.