DESET LOKACIJA

Stadioni i gradovi koji su odabrani kao domaćini za Euro 2016.

30.05.2016 u 14:14

  • +6

Stadioni Euro 2016

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Europsko prvenstvo u nogometu održat će se u Francuskoj od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. godine. Na ovom je prvenstvu broj sudionika proširen sa 16 na 24 momčadi, a utakmice će se odigrati na deset stadiona. Finalna utakmica igra se 10. srpnja na stadionu Stade de France.

Pariz - Saint-Denis

Stadion: Stade de FranceKapacitet: 81,338
Udaljenost od Zagreba: 1483 km

Ukratko o gradu: Saint-Denis je mjesto od 110.000 stanovnika udaljeno svega 10 kilometara od središta Pariza i smatra se predgrađem glavnog grada Francuske. U tom je mjestu 1998. svečano otvoren moderni nacionalni stadion uoči Svjetskog prvenstva u nogometu. Nekada tvorničko naselje danas je glavno ekonomsko središte i sjedište mnogih tvrtki.

Marseille

Stadion: Stade VélodromeKapacitet: 67,394
Udaljenost od Zagreba: 1373 km

Ukratko o gradu: Marseille je glavni grad regije Provence-Alpes-Côte d'Azur smješten na jugu Francuske i drugi je po veličini grad sa 850 tisuća stanovnika. Kroz povijest Francuske Marseille je bio najvažnija trgovačka luka, a to je ostao do današnjeg dana. Godišnje ovaj grad posjeti oko četiri milijuna turista koji osim prelijepe arhitekture mogu birati između 24 muzeja i 42 kazališta koja mogu posjetiti.

Lyon

Stadion: Parc Olympique Lyonnais
Kapacitet: 59,286
Udaljenost od Zagreba: 1059 km

Ukratko o gradu: Grad smješten u središtu Francuske, u regiji Auvergne-Rhône-Alpes, udaljen je od Pariza 470 km. Broji oko 500 tisuća stanovnika po čemu je treći najveći grad u državi. Lyon je posebno poznat kao povijesno vrlo važan grad s prepoznatljivom arhitekturom, ali i bogatom gastronomskom ponudom.

Lille

Stadion: Stade Pierre-Mauroy
Kapacitet: 50,186
Udaljenost od Zagreba: 1386 km

Ukratko o gradu:Grad smješten na sjeveru Francuske odmah uz granicu s Belgijom broji oko 230 tisuća stanovnika. Prvi ljudi ovaj grad naselili su 2000 godina prije Krista, a zbog raznih utjecaja kulture iz okruženja dominiraju prepoznatljive ciglene fasade smeđe-crvene boje.

Pariz

Stadion: Parc des Princes (Park prinčeva)
Kapacitet: 48,712
Udaljenost od Zagreba: 1386 km

Ukratko o gradu:Glavni te ujedno najveći grad Francuske smješten na rijeci Seni koji broji oko 2,2 milijuna stanovnika. S predgrađima u Parizu i okolici živi oko 12 milijuna stanovnika. S brojnim znamenitostima Pariz je godinama jedno od najpopularnijih svjetskih turističkih odredišta, a procjenjuje se kako taj prelijepi grad godišnje posjeti oko 23 milijuna turista. Poznato je kako je Pariz jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta, a svakako je najpoznatiji i najposjećeniji muzej Louvre u kojem se nalazi Mona Lisa, djelo Leonarda da Vincija.

Bordeaux

Stadion: Matmut Atlantique
Kapacitet: 42,115
Udaljenost od Zagreba: 1819 km

Ukratko o gradu: Bordeaux je grad smješten u regiji Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, uz rijeku Garonne, na jugozapadu Francuske koji broji oko 250 tisuća stanovnika. U posljednje vrijeme Bordeaux slovi među Francuzima kao jedan od najatraktivnijih gradova za život, a u svijetu je najpoznatiji po mnogobrojnim vinogradima.

Saint-Étienne

Stadion: Stade Geoffroy-Guichard
Kapacitet: 41,965
Udaljenost od Zagreba: 1109 km

Ukratko o gradu: Grad smješten u regiji Rhône-Alpes koji broji oko 180 tisuća stanovnika. Nalazi se na rijeci Furan, a zanimljivo je da se zbog svog specifičnog geografskog položaja (Središnji masiv) nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini od 516 metara. Kroz povijest Saint-Étienne je postao poznat u 16. stoljeću jer se u njemu nalazila industrija oružja koja je imala važnu ulogu u razvoju grada.

Nice

Stadion: Allianz Riviera
Kapacitet: 35,624
Udaljenost od Zagreba: 932 km

Ukratko o gradu:Nica je lučki grad, ali i poznato turističko odredište smješteno vrlo blizu talijanske granice i broji oko 345 tisuća stanovnika. Ovaj grad turistima je posebno zanimljiv zbog blage mediteranske klime te iz razloga jer se sastoji iz tri različita dijela, a to su stari dio grada, zatim Simez (staro rimsko regionalno središte) te novi ili moderni dio grada. Zbog svog geografskog položaja Nica je jedno od najtoplijih mjesta Azurne obale i tijekom ljetnih mjeseci jedna od omiljenih destinacija turistima željnim mora i sunca.

Lens

Stadion: Stade Bollaert-Delelis
Kapacitet: 38,223
Udaljenost od Zagreba: 1429 km

Ukratko o gradu:Lens je maleni grad bogate i vrlo zanimljive povijesti smješten na sjeveru Francuske, u regiji Nord-Pas-de-Calais, koji broji svega 33 tisuća stanovnika. Međutim, s okolnim mjestima broj stanovnika je gotovo deset puta veći.

Toulouse

Stadion: Stadium Municipal
Kapacitet: 33,150
Udaljenost od Zagreba: 1494 km

Ukratko o gradu:Toulouse, izvorno galski grad, smješten na jugozapadu Francuske, na obali rijeke Garonne, koji broji oko 460 tisuća stanovnika. U svijetu biznisa Toulouse je najpoznatiji kao proizvođač aviona Airbus, a među turistima poznat je i kao tzv. ružičasti grad zbog mnogobrojnih zgrada koje krase fasade od cigle. Samo središte grada posebno je po mnogobrojnim šetnicama i drvoredima uz kanale.