ENKE TEK JEDAN U NIZU

I nogometaši se ubijaju, zar ne?

11.11.2009 u 13:06

Bionic
Reading

Tužna vijest o smrti golmana i člana njemačke reprezentacije Roberta Enkea potresla je svijet. Iako je prošlo kratko vrijeme od tragičnog događaja, prve indicije su da je Enke napravio samoubojstvo. Nažalost, to nije prvi suicid među nogometašima

Vijest o samoubojstvu golmana Hannovera i njemačke reprezentacije Roberta Enkea još je jedan primjer koji pokazuje da nogometaši ni uz svo bogatstvo i slavu ne žive u idealnom svijetu. Naime, sve govori da 32-godišnji nogometaš nije prebolio smrt svoje dvogodišnje kćeri Lare, a u prilog teoriji o samoubojstvu ide i činjenica da je nogometaševo tijelo nađeno tek 200 metara od groba njegove kćeri.

Slučaj Roberta Enkea nije izoliran slučaj u svijetu nogometnog blještavila, tek je posljednji u nizu raznih tragičnih događaja među nogometašima. Osnivač Barcelone Joan Gamper, koji je u pet navrata bio i predsjednik katalonskog ponosa, počinio je samoubojstvo 1930. godine, nakon što je protjeran iz Španjolske zbog promocije katalonskog nacionalizma.

Šandor Kocsis

Tko od ljubitelja nogometa ne zna za legendarnu mađarsku reprezentaciju iz sredine prošlog stoljeća koju je predvodio Ferenc Puškaš. Član 'lake konjice' bio je i Šandor Kocsis, koji je nakon završetka nogometne karijere obolio od leukemije i raka želuca te si u bolničkoj sobi 1979. godine oduzeo život. Imao je tada 52. godine. Još jedan član Barcelone je počinio suicid. Sergi Lopez Segu, poznat kao Sergio, bio je članom momčadi koja je 1989. godine osvojila Kup pobjednika kupova protiv Sampdorije. Poslije Barcelone, Sergio je igrao za Mallorcu i Zaragozu, da bi završetkom karijere zapao u tešku depresiju te se 2006. godine ubio bacivši se pod vlak.

Smrtnih slučajeva bilo je i u talijanskom nogometu. Tako je legenda Rome Agostino di Bartolomei pucao u sebe 1994. godine. Odigrao je čak 308 utakmica za Romu i smatraju ga jednim od legende tog kluba, no život je skončao u 39. godini, a zašto je počinio suicid, ni danas nije poznato.

Justin Fashanu

Engleski nogomet ostao je šokiran 1998. godine kad se ubio Justin Fashanu (37). I danas je Fashanu najpoznatiji po tome što je prvi i jedini vrhunski nogometaš koji je javno priznao da je homoseksualac. No isto tako postao je prvi tamnoputi nogometaš u Britaniji čiji je prelazak iz jednog kluba u drugi koštao više od milijun funti. Karijera mu je počela odlaziti silaznom putanjom u kad je trener Foresta Brian Clough saznao da je homoseksualac.

Nažalost, ni Hrvatska kao mala zemlja nije imuna na tako tragične slučajeve. Povijest pamti, recimo, samoubojstvo 17-godišnjeg golmana Cibalije Tomislava Valentića prije par mjeseci, a život si je oduzeo i trener Rapca Nedim Kovačević skočivši s trećeg kata.

Svaki nogometaš je imao neke svoje razloge da digne ruku na sebe, no to samo potvrđuje da nesreća ili tragedija ne zna za bogatstvo, slavu, moć ili išta drugo.