IZNENAĐENJA

Leicester City nije jedini; i ovi klubovi su šokirali sportski svijet

03.05.2016 u 14:58

Bionic
Reading

Leicester City je sinoć osvojio najmanje vjerojatan naslov prvaka Premier League nakon što je prošlo ljeto na kladionicama imao koeficijent 5.000-1 za osvajanje naslova s trenerom Claudiom Ranierijem koji je bio najizgledniji kandidat za otkaz

'Lisice' su ušle u povijest s ovim naslovom ali nisu prva momčad koja je šokirala svijet nogometa. I druge su momčadi potresle svoje lige, uključujući Nottingham Forest koji je šokirao Englesku 1978.

NOTTINGHAM FOREST, prvak Engleske 1977./78.

Ideja o klubu koji je tek stigao iz treće lige i onda osvojio naslov prvaka činila se apsurdnom dok to nije uspjelo Forestu 1978. godine. Pod palicom Briana Clougha, Nottingham Forrest je bio treći u Second Division sezonu prije, s prednošću od samo jednog boda ispred Boltona i Blackpoola.

Ali predvođeni Martinom O'Neillom, Peterom Shiltonom, Peterom Witheom i Johnom McGovernom 'uzeli' su naslov sa sedam bodova prednosti ispred Liverpoola. To je bila sezona u kojoj je novi engelski prvak Leicester bio zadnji u Premier League. Forest je također osvojio Liga kup te sezone, a godinu dana kansije je postaomi prvak Europe.

HELLAS VERONA, prvak Italije 1984./85.

Trenutačno zadnji u Serie A i novopečeni drugoligaš sa samo četiri boda iz 36 utakmica, Verona je šokirala kada je osvojila naslov prvaka Italije 1985.

Bili su četvrti i onda šesti u prvim sezonama u Serie A nakon što su u nju ušli 1982. S rezultatom 1-1 protiv Atalante osigurali su naslov utakmicu prije kraja prvenstva i sa četiri boda ispred Torina, a Inter Milan je te godine završio na trećem mjestu.

To je bio jedini naslov talijanskog prvaka za Veronu koja je 11-godišnje odsustvo iz Serie A završila 2013.

KAISERSLAUTERN, prvak Njemačke 1997./98.

Kaiserslautern je naslov njemačkog prvaka osvojio godinu dana nakon što se vratio u prvu ligu. Pod vodstvom trenera Otta Rehhagla momčad je osigurala naslov u 33. kolu kada je sa 1-0 pobijedila Bayern Muenchen.

BURSASPOR, prvak Turske 2009./10.

Buraspor je osvojio svoj prvi naslov prvaka 2010. , postavši tako tek drugi klub izvan Istanbula koji je prvak Turske nakon Trabzonspora koji je svoj prvi od šest naslova osvojio 1975. godine. Prvenstvo je završio sa 75 bodova, jednim više od drugoplasiranog Fenerbahčea.

MONTPELLIER, prvak Francuske 2011./12.

Monaco, St Etienne i Bordeaux su osvajali naslov prvaka Francuske nakon što su napredovali iz druge u prvu ligu, ali naslov kojeg je Montpellier osvojio 2012. poseban je jer se dogoido nakon velikih ulaganja u Paris St Germain.

Nakon što su katarski tajkuni preuzeli 2011. PSG i doveli Javiera Pastorea, Thiaga Mottu i Alexa to ljeto, Montpellier je šokirao novopečene bogataše postavši prvak s tri boda prednosti.

Sezonu 2010./11. su završili na niskom 14. mjestu - istom na kojem je Leicester bio prošle sezone - i sa samo tri boda iznad zone ispadanja.

ATLETICO MADRID, prvak Španjolske 2013./14.

Atletico je okončao dvetogodišnju vladavinu Barcelone i Real Madrida kada im je oteo naslov prvaka Primera Division prije dvije godine.

To im je bio prvi naslov od 1996. godine i deseti u njihovoj povijesti nakon što su odigrali 1-1 na Nou Campu i potvrdili krunu sa tri boda prednosti ispred drugoplasirane Barce.

Momčad Diega Simeonea je samo četiri puta gubila te sezone, primivši samo 26 golova u 38 ligaške utakmice.