UEFA I VLASTITE SLABOSTI

Europa nemoćnim dinamovcima rekla - laku noć

06.11.2009 u 11:10

Bionic
Reading

I tako je, ove godine početkom studenog, okončana još jedna europska Dinamova priča. Još se teoretski može dogoditi da Uefa cinično vrati 'plavima' tri boda, ali s ovakvom igrom i suđenjem ne bi im pomoglo ni devet bodova na kontu

Dinamo je u Temišvaru otpjevao labuđi pjev, nakon tog dvoboja kola su krenula nizbrdo i ta momčad više ne sliči na kolektiv koji se bori za europski rezultat. Umor je evidentan, ali to je samo dio problema. Jednoobrazni Dinamo više ne može iznenaditi ni solidnu Cibaliju, pa kako će onda odlični Ajax?

Igrači i trener imaju pravo pričati o suđenju. Iako se čini da je prvi gol gostiju čist, oba crvena kartona (Cufre i Calello) pokazuju da ili Englez Dean ne voli Argentince (što ne bi bio presedan) ili da je čovjek dobio signal iz Uefe da Dinamo zaista ne bi trebao proći skupinu.

Ajax je imao pomoć, ali nije da mu je trebala. 'Kopljanici' su u ovom trenutku momčad koja igra bolji i efikasniji nogomet i Dinamo im može naškoditi samo slučajno. Igrači i trener će, kada se raziđe oblak ljutnje, shvatiti da im forma tone poput sjekire i da je negdje u posljednjem razdoblju krenulo po zlu.

'Ne možemo protiv politike, što da radimo? Nema ništa gore nego igrati ove dvije zadnje utakmice. Boriš se, a ne znaš za što. Ali stisnut ćemo zube i pokazati svima što je Dinamo', govorio je utučeni Dejan Lovren, a blaži nije bio ni kolega iz obrane Etto.

'Sudac je imao namjeru. Ovakve stvari je na terenu gotovo nemoguće nadoknaditi, na kraju je rezultatski dobro i ispalo. Oni su nas odlučili izbaciti i mi tu ne možemo ništa', razočaran je bio Brazilac koji je jučer upisao 33. europski nastup za Dinamo i dodao da ovo nije hajka samo na Dinamo, već na cijelu Hrvatsku.

Dojam prezadovoljnog čovjeka nije ostavljao ni jučer najbolji gost Demy De Zeeuw. Zabio je gol, Ajax je slavio, ali dojam mu nije bio potpun.

'Dobra tekma i važna pobjeda, ali nije bilo lijepo. Nogomet se igra zbog gledatelja i ovakve utakmice nemaju smisla. Dinamov zadatak je bio da nas pritisne, a to je puno lakše uz potporu navijača. Sjećam se Boysa od prije dvije godine. Bili su odlični, šteta što je danas bilo tako tiho.'

Svaka čast vrataru Butini, nakon tmurne jeseni branio je na razini Van der Saara ili Buffona i bio igrač utakmice. Maksimir nije vidio takvu golmansku bajku od 1999. i Stipe Pletikose. Zanimljivo, ni tada nije bilo Bad Blue Boysa. Butina podiže formu, ali ne razgovara za medije. Zbog sukoba s jednim kolegom odlučio je zatvoriti usta i ignorirati sve.

Na sjeveru je ostao samo transparent, citat hita Prljavog kazališta 'Laku noć tebi, Zagrebe'. Prigodnije nije moglo biti, u jednoj od najtužnijih maksimirskih večeri Europa je Dinamu još jednom rekla - laku noć.