ISPADAJU LI VELIKANI?

'Redsi', Bayern i Barca u laganoj drami

05.11.2009 u 11:51

Bionic
Reading

Četvrto kolo Lige prvaka nije obilovalo spektakularnim rezultatima, no osim što je nekoliko momčadi i teoretski osiguralo nokaut fazu, isto tako je jasno kako nekoliko velikana vrlo vjerojatno neće doseći željenu osminu finala

Je li moguće da jedna Barcelona ne prođe natjecanje po skupinama Lige prvaka? Da, definitivno! Istina, šanse Katalonaca još su sasvim solidne, za razliku od Liverpoolovih ili Bayernovih, no da bi Messi i društvo i stigli do nokaut faze, morat će odigrati posljednja dva kola punom snagom i nadati se da sreća neće pomagati suparnicima.

Primjerice, Inter je u Kijevu odigrao solidno, no zabiti dva pogotka u posljednjim trenucima utakmice, prvi za izjednačenje, a drugi za pobjedu, to ipak spada u kategoriju sreće. Ako će Jose Mourinho u narednom kolu na Camp Nou opet imati i zrnce sreće, pa 'oteti' Barci i bod, a Rubin, recimo, dobije kijevski Dynamo, Pepe Guardiola i njegovi igrači moći će početi smišljati isprike navijačima i u pravi kluba za veliki neuspjeh u Ligi prvaka.

Bayern je posebna priča. Inače škrti Nijemci u posljednje dvije godine potrošili su na pojačanja 160 milijuna eura, a rezultata niotkud. Njihovi navijači već su zaboravili kad je to Bayern bio prvi na ljestvici Bundeslige, a najnoviji domaći poraz od Bordeauxa u Ligi prvaka samo je gurnu na dno europske ambicije Luisa van Gaala.

Istina, Bayern već neko vrijeme igra bez nekolicine jako važnih igrača, no tko je kriv upravi koja proteklog ljeta nije htjela pustiti Franka Riberryja u Madrid, a sad on izbiva s travnjaka zbog ozljede. Doveden je i Ivica Olić, no naš reprezentativac također muku muči s ozljedama. Luca Toni, Mario Gomez, Anatolij Timoščuk i ostatak društva očito je van forme, no najviše čudi promašaj kluba s golmanima. Bayern, naime, ima više problema s vratarima nego bilo koji drugi klub u Ligi prvaka.

RAFA BENITEZ
Nalazimo se u teškoj situaciji, no nije još sve izgubljeno

Liverpoolove navijače mnogi nazivaju najstrpljivijim navijačima na svijetu, aludirajući time na dugi niz godina 'Redsa' bez osvojenog trofeja. Premda momčad Rafaela Beniteza još nije izgubila sve šanse za osvajanje drugog mjesta u skupini E Lige prvaka, očito je da će za prolaz u nokaut fazu trebati puno više od oporavljenog Gerrarda i Torresa. Trebat će, recimo, koncentracije da se rutinirano kraju privedu utakmice poput one na Gerlandu, kad je u posljednji trenutak ispušteno vodstvo od 1:0.

Slična je stvar i s kijevskim Dynamom. Stari dobri Ševčenko po tko zna koji put u karijeri zavio je u crno milanski Inter, no njegovi suigrači nisu uspjeli kapitalizirati njegov trud. Nakon ludog preokreta i poraza 1:2 od Intera, Ukrajinci imaju tešku zadaću da pored Barce i Intera te uz vrlo, vrlo dobri Rubin izbore osminu finala. Prilika je postojala, no 'uništili' su je Milito i Sneijder u srijedu navečer.

Ostali? Sve je u većoj ili manjoj mjeri očekivano. Sevilla, Lyon, Manchester united, Bordeaux, Porto i Chelsea su nakon odigranog 4. kola Lige prvaka osigurali nokaut fazu, Arsenal i Juventus već mogu početi razmišljati o osmini finala, dok će ostali morati još jako oznojiti dresove ne bi li izborili ostanak u najcjenjenijoj nogometnoj ligi svijeta. Maccabi iz Haife, Bešiktaš, APOEL, Debrecen i AZ Alkmaar još samo teorijski mogu do Kupa Uefa, no ti klubovi su, realno, i bili 'topovsko' meso…

Skupina A
25. studenoga: Bordeaux - Juventus, Bayern - Maccabi Haifa
8. prosinca: Juventus - Bayern, Maccabi Haifa - Bordeaux

Ljestvica: Bordeaux 10, Juventus 8, Bayern 4, Maccabi Haifa 0

Skupina B
25. studenoga: CSKA - Wolfsburg, Manchester United - Beşiktaş
8. prosinca: Wolfsburg - Manchester United, Beşiktaş - CSKA

Ljestvica: Manchester United 10, Wolfsburg 7, CSKA 4, Beşiktaş 1

Skupina C
25. studenoga: Real Madrid - Zürich, Milan - Marseille
8. prosinca: Zürich - Milan, Marseille - Real Madrid

Ljestvica: Milan 7, Real Madrid 7, Marseille 6, Zürich 3

Skupina D
25. studenoga: Porto - Chelsea, APOEL - Atlético Madrid
8. prosinca: Chelsea - APOEL, Atlético Madrid - Porto

Ljestvica: Chelsea 10, Porto 9, Atletico Madrid 2, APOEL 1

Skupina E
25. studenoga: Debrecen - Liverpool, Fiorentina - Lyon
8. prosinca: Liverpool - Fiorentina, Lyon -Debrecen

Ljestvica: Lyon 10, Fiorentina 9, Liverpool 4, Debrecen 0

Skupina F
25. studenoga: Rubin - Dynamo Kijev, Barcelona - Inter
8. prosinca: Inter - Rubin, Dynamo Kijev - Barcelona

Ljestvica: Inter 6, Rubin 5, Barcelona 5, Dynamo Kijev 4

Skupina G
25. studenoga: Rangers - Stuttgart, Unirea - Sevilla
8. prosinca: Stuttgart - Unirea, Sevilla - Rangers

Ljestvica: Sevilla 10, Unirea 5, Sttutgart 3, Rangers 2

Skupina H
25. studenoga: AZ Alkmaar - Olympiacos, Arsenal - Standard
8. prosinca: Olympiacos - Arsenal, Standard - AZ Alkmaar

Ljestvica: Arsenal 10, Olympiacos 6, Standard 4, AZ Alkmaar 2