HULIGANSKI TEROR

Kronologija divljanja BBB-a u Europi

30.10.2009 u 08:29

Bionic
Reading

U Europi Dinamo zbog huligana ima podeblji dosje. Skupina navijača radila je nerede ne samo na službenim utakmicama, odnosno u Uefinim natjecanjima, nego i na pripremnim ogledima

Kronologija divljanja 'modrih' huligana sve je dulja (a tako i ovaj tekst koji svake godine dobije novi ulomak). Hrvatski prvak  naplaćao se novčanih kazni, igrao pred praznim Maksimirom, bio izbačen iz Europe, a sada je kažnjen i oduzimanjem bodova.

Bergamo 1990.

Prvo kolo Kupa Uefa donijelo je gostovanje Dinama u Bergamu, a Talijani su upoznali i BBB-e. Ulice su svjedočile krvavom sukobu između karabinjera i pristalica Dinama, a navodno je, osim polomljenih kostiju, bilo i slomljenih pušaka od policije.

Auxerre 1994.

Dinamo je ispao iz Europe, a uslijedilo je novo divljanje po ulicama francuskog gradića. Jedan policajac teže je ozlijeđen, a Dinamo je na godinu dana izbačen iz Europe. Osim toga, Blažević i Mamić vrijeđali su službene osobe na utakmici.

Zürich 1997.

Dinamo je prošao u drugo kolo Kupa Uefa gostujućom pobjedom od 5:0, ali bez obzira na povoljan rezultat, prekid je visio u zraku zbog neprestanog ubacivanja više od stotinu baklji. Na tribinama je bilo i međusobne tučnjave navijača, zatim sukoba s policijom, a u gradu su nastradale trgovine i automobili.

Milano 2000.

Prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka igrala se u Milanu, a prije ogleda na Piazzi d'Uomo zabilježena je velika tučnjava huligana i karabinjera. Nekoliko navijača deportirano je i zabranjen im je ulazak u Italiju, a trg je izgledao poput ratišta. Cijeli svijet vidio je slike iz Milana.

Villach 2002.

Prijateljska utakmica u Austriji sa Slovanom prekinuta je. Domaćin nije bio spreman na nerede. BBB-i su razbijali na stadionu i izvan njega, napali policajce, uletavali u teren i prekidali utakmicu, urinirali po korner-zastavici, prijetili vlastitim igračima da će ih prebiti ako im ne daju dresove.

Kriens 2003.

Pripremna utakmica u Švicarskoj između Partizana i Dinama. Čak se nisu ni mijenjale strane na poluvremenu da protivnički golmani ne bi iza leđa imali suparničke navijače. Došlo je do prekida, na travnjak su uletjeli huligani i zatim je došlo do dugotrajne tučnjave BBB-a i Grobara.

Široki Brijeg 2004.

Jedan od najgorih ogleda BBB-a i Torcide dogodio se tijekom zimske stanke prije, tijekom i nakon utakmice Dinama i Hajduka na Memorijalnom turniru 'Gojko Šušak' u Širokom Brijegu. U gradu je tada vladalo opsadno stanje i, kako bi smirila sukobljene strane, policija je morala koristiti i vatreno oružje. Neredi nisu bili puno blaži ni na tribinama, a na teren je, između ostalog, pao i nož, što je natjeralo igrače da napuste teren. Sukobe i tučnjave po cijelom gradu morala je sprečavati i specijalna policija BiH, a epilog svega bilo je preko 20 ozlijeđenih osoba i 60-ak uhićenih s obje strane.

Panavežis 2006.

U 19. minuti utakmice drugog pretkola Lige prvaka Ekranas - Dinamo BBB-i utrčavaju u teren i utakmica se privremeno prekida. Sukobljavaju se i sa zaštitarima, nespremnima za huligane te domaći redari izvlače deblji kraj. Nakon nekoliko minuta, susret je nastavljen.

Auxerre 2006.

Petstotinjak BBB-ovaca dopratilo je 'modre' u Auxerre i već u trećoj minuti počelo s ubacivanjem baklji u teren. Utakmica je potom nastavljena na tri minute, da bi ponovno bila prekinuta u devetoj minuti zbog još jedne bakljade. U 30. minuti navijači su 'pojačali aktivnosti' trganjem sjedala, koje su zatim ubacivali na teren.

Antalya 2007.

Prijetnje BBB-a na pripremama u Turskoj, navodno i smrću, ako Dinamo bude igrao prijateljsku utakmicu s OFK Beogradom.

Kapfenberg 2007.

I mirno mjestašce u Austriji upoznalo je drugo lice BBB-a. Oko 250 navijača Dinama napustilo je stadion za vrijeme utakmice i počelo napadati policiju. Njima su se pridružili i navijači Rapida i tako udruženi uspjeli su ozlijediti 30-ak policajaca i porazbijali desetak automobila. Dinamo je morao napustiti pripreme u Austriji.

Prag 2008.

Svijet se opet zgrozio. Prije ogleda sa Spartom zbili su se veliki neredi, Prag je sličio ratnoj zoni, a češka policija je imala pune ruke posla. Preko 250 navijača je uhićeno, a iz Hrvatske su sa svih strana počele stizati isprike gradonačelniku glavnog grada Češke.

Udine 2008.

BBB-i su ubacivali baklje u teren i na tartan stazu. Nakon što su ih došli smiriti kapetan Igor Bišćan i Tomislav Šokota, i prema njima su počeli bacati razne predmete. Kasnije je Dinamo bio kažnjen jednom utakmicom bez gledatelja.

Temišvar 2009.

BBB-i su se sukobili s domaćim pristalicama prvo na gradskim trgovima i ulicama, a zatim se divljanje nastavilo na stadionu. Oko 130 uhićenih Dinamovih navijača i nova isprika iz Hrvatske.

Amsterdam 2009.

Prije utakmice s Ajaxom, nekoliko sukoba na ulicama, a 26 navijača Dinama pritvoreno je, jer nisu imali karte ili su sudjelovali u tučnjavama.