IGRAČKI I LJUDSKI TITAN

Ovacije i suze: Otišao veliki Henrik Larsson

29.10.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Večeras je okončana jedna fascinantna karijera. U 39. godini života, posljednju nogometnu utakmicu odigrao je legendarni švedski napadač Henrik Larsson. Igrač koji je, osim vještinama, plijenio i bezgraničnom vjernošću, posljednji put mahnuo je navijačima Helsingborga, u gradu u kojem je rođen

Lik i djelo Henrika Larssona ne treba posebno približavati ni manje pasioniranim ljubiteljima nogometa. Ipak, vrijedi spomenuti da je u 22 godine igrao u sedam klubova i u svakome ostavio neizbrisiv trag.

Dirljiv oproštaj u hladnoj Švedskoj

Najbolje godine dao je Celticu gdje je bez sumnje bio najbolji stranac u povijesti tog trofejnog kluba. Vjerojatno i najbolji napadač u povijesti. Igrao je nakon toga za Barcelonu i za Manchester United, a posljednje partije odigrao je pred navijačima Helsingborga, koji su mu nakon dvoboja sa Djurgardenom priuštili oproštaj za pamćenje.

'Pripremao sam se za ovaj trenutak, ali nevjerojatna količina ljubavi izbacila me iz takta. Inače sam miran, 'kul tip', ali sada mi se samo plače', rekao je pred krcatim tribinama Henrik i zastao.

Suze su krenule same od sebe, a tribine su 'gutajući knedle' skandirale njegovo ime.

U karijeri je odigrao 769 klupskih utakmica i zabio 415 golova, a za Švedsku je odigrao 106 utakmica i zabio 37 puta. Igrao je na trima svjetskim i dvama europskim prvenstvima, no više od impresivne statistike osvajaju njegove ljudske značajke.

Posebno dojmljiv bio je u redovima 'bhoysa'

Celticova legenda postao je kada se nakon cjelogodišnje pauze zbog loma noge vratio u punom sjaju i već iduće sezone (00/01) osvojio zlatnu kopačku Europe. Kada je odlazio u barcelonu ždrijeb ga je uskoro vratio na Celtic park, prvi put u gostujuću svlačionicu. Zabio je gol, no ostao je u potpunom šoku. Dok je odbijao slaviti, 60.000 Kelta otpjevalo mu je njegovu pjesmu i dokazalo da će uvijek biti njihov Henrik.

Godine 2007. sir Alex Ferguson ga je napokon uspio pridobiti da dođe u United. Obećao se na tromjesečnu posudbu, no lukavi Škot očekivao je da će se taj angažman produljiti. Vrbovao ga je na sve načine, ali Larsson je Helsingborgu obećao da će se vratiti i ostao je čvrst. Napustio je kazalište snova i vratio se u rodni grad gdje će dvije godine kasnije reći zbogom.

Na početku karijere pratila ga je atraktivna frizura, no nakon loma noge obrijao je 'dredlokse' i ostatak karijere igrao s kratkom frizurom. Sve faze u karijeri odigrao ja na fascinantnom nivou; tako je prije dvije godine za Helsingborg zabio devet golova u isto toliko europskih nastupa.

Ima i boljih od njega, ali rijetki se mogu pohvaliti s tolikom povezanošću s navijačima. Njegovi su ga voljeli, protivnici poštovali. Gotovo kao nikoga drugoga.