DOČEKALI SMO

Fifa popustila: Uvodi toliko željenu promjenu u nogomet!

08.01.2016 u 16:31

Bionic
Reading

Odbor zadužen za nogometna pravila (IFAB) krovne svjetske nogometne organizacije odlučio je kako će već sljedeće sezone iskušati video tehnologiju kao pomoć sucu tijekom utakmica...

Fifa je odlučila popustiti. Iako se godinama borila protiv video tehnologije u nogometu, čini se da ćemo u budućnosti ipak imati nešto slično tijekom utakmica. Nakon što je probila led tehnologija koja pomaže sucu odrediti je li lopta prešla gol liniju ili nije, uskoro će arbitri pomoću video analiza moći donositi i kompleksnije odluke.

Zasad još nije poznato kako će izgledati video analiza situacije: hoće li glavni sudac započinjati proceduru u određenim situacijama ili će video pomoćnik reagirati ako vidi da je dosuđena kriva odluka. Poznato je samo da je odbijena ideja da treneri mogu zatražiti video analizu, nešto što već imamo u odbojci.

Sljedeće sezone ova tehnologija bit će na ispitivanju, a cilj je poboljšanje kvalitete suđenja, da pritom igra ne izgubi na dinamičnosti.

'Moramo to prvo iskušati prije nego donesemo konačnu odluku. Suci će i dalje biti ljudi čija je riječ zadnja, ali će utakmice biti analizirane na način da im se pomogne. Želimo zaštititi integritet igre pod svaku cijenu,' kaže predsjednik IFAB-a Jonathan Ford.

Očekuje se da će ova tehnologija biti ispitivana u Kup dvobojima i na utakmicama mladih, prije nego što postane dozvoljena na utakmicama najjačih klubova i reprezentacija svijeta.

Također je najavljena još jedna promjena: uvođenje četvrte izmjene tijekom produžetka...