STRAH OD ZARAZE

Nogometašima zabranjuju pljuvanje po terenu

27.10.2009 u 18:51

Bionic
Reading

Nekada je nevjerojatno do koje se mjere može predimenzionirati strah od širenja bolesti. Tako je liječnička služba engleskog nogometnog saveza izdala priopćenje u kojemu savezu i igračima preporučuje zabranu pljuvanja nogometaša po terenu

Cijeli svijet drhti od panike izazvane svinjskom gripom, a negativna euforija posebno je naglašena u anglosaksonskom svijetu. Stoga ne čudi što je ovakva inicijativa krenula upravo iz Engleske.

Simptomi popularne bolesti primijećeni su u svlačionicama Boltona i Blackburna, nogometne institucije i njihovi sateliti promptno su reagirali.

'Igrači više ne bi smjeli pljuvati na nogometnim terenima. Pogotovo ne u blizini drugih igrača. To je nehigijenski i nezdravo. Da igraju u dvoranama, ne bi pljuvali, ne vidim razloga da onda to čine na travnjaku', piše u priopćenju Agencije za zaštitu zdravlja. To nije sve:

'Pljuvanje je općenito loša navika koju ne treba poticati. Ako pljujete pokraj nekoga, ugrožavate i njegovo zdravlje, a nogometaši su tradicionalno uzori mladima. Klubovi bi trebali razmisliti o službenoj zabrani.'

Nogometni savez također je izdao priopćenjem u kojemu naglašava da mu je stalo do mišljenja medicinske struke i da će pratiti smjernice koje budu preporučene.