NJEMAČKA U ŠOKU

Apsolutna zabrana prodaje alkohola uoči velikog derbija

24.10.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Bundesliga takvo što još nije doživjela! Po prvi put u povijesti njemačke nogometne lige zabranjeno je točenje alkohola u jednom cijelom gradu. Radi se o Mönchengladbachu, gdje se sastaju ljuti rivali Borussija i Köln

Mönchengladbach i Köln dijeli samo 30-ak kilometara, a među navijačima jednog i drugog kluba tradicionalno vlada veliko neprijateljstvo.

Zabranu prodaje alkohola proglasio je Norbert Bude, gradonačelnik Mönchengladbacha, a njome je strogo zabranjeno nošenje i korištenje staklenih čaša te staklenih boca. Stroge mjere traju od subote ujutro u 9 do 15.30 sati, kada i počinje derbi. Zabrana je na snazi u ukupno 142 ulice zapadnonjemačkog grada, a njezino poštivanje nadzire 1.000 policajaca.

Razlog neobične mjere su događanja uoči i nakon prošlogodišnjeg derbija velikih rivala, koji je odigran 4. listopada 2008. u Mönchengladbachu. Huligani, koji za sebe tvrde da su navijači Borussije, tada su svijetlećim raketama, kamenjem i drugim opasnim predmetima gađali autobuse s kelnskim navijačima.

Njemačka policija je uoči subotnjeg derbija potvrdila da raspolaže saznanjima da srazove Borussije i Soldinog Kölna redovito prati i poveća skupina osoba koje nogomet uopće ne zanima.

Proteklih dana internetom su kolali e-mailovi određenih 'navijača' koji su pozivali istomišljenike na nasilničke akcije uoči i nakon susreta u Mönchengladbachu.