AJAX UZVRATIO UDARAC

Kopljanici izboli blijedi Dinamo

22.10.2009 u 22:43

Bionic
Reading

Treće kolo Europske lige Dinamu je donijelo gostovanje u Amsterdamu i po prvi put u trećem međusobnom ogledu u Areni slavni Ajax izbjegao je poraz. Dapače, savršeno zasluženo uzeli su sva tri boda i prestigli Zagrepčane na ljestvici

Unaprijed se moglo pretpostaviti da Dinamo spas može tražiti isključivo u nadigravanju. U čvrstom bloku i pokretnoj igri u fazi napada. Učenici Krune Jurčića nisu ispunili te zadatke i poraz od 1:2 uopće ne zvuči loše obzirom na prikazano.

Jedini pojedinci koji su odigrali na vrhunskoj razini bili su Lovren i vratar Lončarić, dobar je bio i Robert Kovač te u kratkom razdoblju u kojem je igrao Tomečak. Ostatak momčadi bio je lak zalogaj za kombinatornu i odlučnu momčad 'kopljanika'. Da, i BBB-i koji su unatoč nepovoljnom razvoju situacije nadglasali svoje nizozemske kolege.

Ključni trenutak dogodio se već nakon stotinjak sekundi igre. Najbolji igrač na terenu Luis Suarez ušao je u kazneni prostor, sapleo ga je Mandžukić i Urugvajac je sam izveo penal. Lončarić je pogodio stranu, ali nije imao šanse. Udarac je bio prejak i previsok.

Dinamo se na svojoj ovogodišnjoj ruti još nije susreo s protivnikom ovakvih napadačkih kapaciteta. Sa sastavom koji na teren izađe s namjerom da u nogometnom smislu masakrira protivnika. Igraju iznimno precizno i organizirano, u ovom trenutku oni su jednostavno bolja momčad od Dinama. Daleko su od nepobjedivih, ali ovakav Dinamo teško bi im mogao stati na rep i u Zagrebu. Doma će morati barem pokušati preuzeti inicijativu.

Ajax je preko svojih najisturenijih pojedinaca Suareza i Pantelića mogao upisati i vredniju pobjedu, no stative i Lončarić razočarali su kladitelje koji su predvidjeli velik broj golova. Jedinu šansu osim gola Dinamo je imao 15 minuta prije kraja. Sammir je iz skraćenog kornera lijepo uposlio Badelja, no ovaj je sa 20 metara promašio cilj. Skoro je promašio i gol liniju.

Kazna je došla u 80. minuti. Lijepu akciju domaćih Suarez je završio točnim dodavanjem za Rommedahla koji lako iz peterca potvrđuje prvu pobjedu Ajaxa u skupini. Rommedahl je Dinamu zabio i na Maksimiru 2007. za pobjedu 1:0.

Melem na ranu zagrebačkih navijača stavio je u zadnjoj minuti Ivan Tomečak koji si je izborio prostor i sa 20 metara lijepim prizemnim udarcem zabio gol u gostima.

Pred Krunom Jurčićem su dva tjedna u kojima treba pokušati pronaći dobitnu kombinaciju protiv goropadnog Ajaxa. U korist hrvatskom predstavniku ide i neriješen rezultat između Temišvara i Anderlechta, tako da niti drugi poraz od Ajaxa ne bi imao apokaliptične posljedice.