IMENOM I PREZIMENOM

Ispovijest hrvatskog navijača uhapšenog na Malti

17.10.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Prošlog utorka hrvatska je nogometna reprezentacija gostovala na Malti, u sklopu zadnjeg kola kvalifikacija za odlazak na Euro 2016 u Francuskoj. Čačićevi su izabranici pobijedili 1:0 te uz povoljan rezultat s utakmice Italija - Norveška, izborili direktan plasman na europsku smotru. No nakon dvoboja, dosta se prostora posvetilo i hrvatskim navijačima

Zbog učestalih kazni Uefi, ali i zbog nesređenih odnosa na relaciji navijači - HNS, naravno osim onog dijela navijača koji se pod okriljem HNS-a vežu uz 'Uvijek vjerne', na posljednjim gostujućim utakmicama reprezentacije hrvatskim je navijačima bilo zabranjen dolazak.

Ipak, neki su, možda i kupivši ulaznice prije izrečenih mjera, ipak na gostovanja odlazili. Poput ovog na Malti. I odmah su strpani u koš huligana i razbijača.

Doprinijeli su tome i mediji, ali koji su prenosili informacije što stižu s Malte, od tamošnjih medija, poput dnevnika Times of Malta.

Isti su izvori navodili kako su hrvatski navijači sudjelovali u tučnjavi večer uoči utakmice, a potom i na dan dvoboja. U četvrtak je pak objavljena sudska presuda šestorici uhićenih - od dvije godine uvjetne zatvorske kazne i gotovo 6.000 eura naplaćenih troškova.

Međutim, po povratku u Hrvatsku, redakciji Nogometplus.net javio se jedan od navijača, Denis Danilović iz Varaždina, koji je na Malti proživio brojne udarce, potpisavši se punim imenom i prezimenom, otklonivši svaku sumnju da iza pisma stoji netko anoniman. 

Prenosimo dio njegova pisma i obraćanja hrvatskoj javnosti.

Četvorica Riječana zabavljali su se u klubu, kada im je prišao jedan od zaštitara i počeo ih ispitivati odakle dolaze, koliko ih ima, idu li na utakmicu itd. Nakon što su Riječani odbili odgovoriti na pitanja, zaštitar se udaljio i počeo telefonirati. Primijetivši da se zaštitari okupljaju, Riječani su napustili klub i krenuli prema hotelskoj sobi. Uskoro ih je dostigla i okružila grupa od otprilike 20-30 zaštitara s teleskopskim palicama, suzavcima i bokserima, a Riječani su, ne bi li se zaštitili, stali na vrata kafića naoružavši se s pivskim bocama. Pošto su zaštitari nasrnuli na njih, da bi se obranili Riječani su ih počeli gađati s bocama. Vođa malteških Grobara (navijača srpskog Partizana), točnije vođa te grupe zaštitara pod imenom Aleksandar (ili nadimka Aco), mahao je teleskopom i vikao da neće izaći živi sa Malte, te da će ih pobiti.

Čuvši dernjavu i buku, nas šestorica Varaždinaca potrčali smo Riječanima u pomoć, pritom bacajući stolice i ostali inventar koji nam se našao pod rukama. Čuli smo što je ista ekipa prethodni dan napravila Osječanima, te smo osjetili potrebu obraniti svoje sunarodnjake. Nakon 5 do 10 minuta općeg kaosa, uspjeli smo natjerati zaštitare na bijeg. Ako se pitate zašto se na snimci vidi samo dio gdje smo krenuli u kontranapad, odgovor je jednostavan: snimka je uzeta s White Palacea kluba u kojem dotični zaštitari rade, i u koji je ulaz besplatan (za hrvatske medije). Nakon bijega zaštitara, dolazi policija i sada smo mi ti koji moramo bježati. Razbježali smo se po hotelima, međutim neki od nas, točnije nas šestero, nisu imali sreće i završili smo u pritvoru. Lisicama zavezani za stepenice i klupicu, proveli smo noć bez ikakvih prava na poziv, vodu hranu i slično. Ujutro su uzeli našu izjavu i prebacili nas u istražni zatvor gdje smo proveli ostatak od 48 sati, koliko su nas imali pravo držati. Svatko je bio zatvoren u svoju ćeliju, te i dalje nismo imali pravo na tuširanje ili poziv. Sve što smo dobili bila su dva odvratna obroka i tri čaše vode.

Što su sve preživjeli Denis i ostali hrvatski navijači pročitajte OVDJE