ODGOVORNOST PREDSJEDNIKA

Šuker treba otići ako ne odemo na Euro 2016. Slažete li se?

09.10.2015 u 11:34

Bionic
Reading

Europsko nogometno prvenstvo, koje se 2016. igra u Francuskoj, ući će u povijest kao prvo na kojem će nastupiti čak 24 reprezentacije. Ako kojim slučajem na tom natjecanju ne zaigra hrvatska nogometna reprezentacija, svakako je najodgovorniji predsjednik HNS-a Davor Šuker. Slažete li se?

Naime, od neovisnosti Hrvatske naša reprezentacija nije igrala samo na dva velika natjecanja; na Euru 2000. te na SP-u 2010. što samo po sebi govori kako imamo kontinuitet. Istina, olako smo 'potrošili' nekoliko izbornika, a činjenica da ih je već dvojicu smijenio Davor Šuker, i obojicu pred kraj kvalifikacijskog ciklusa, govori da je njegova odgovornost najveća. Naravno, Šuker je i prije znao reći kako je sve odluke donio u dogovoru s Izvršnim odborom HNS-a koji broji 17 članova.

Tako je jednoglasno donesena i odluka da Ante Čačić postane novi izbornik hrvatske reprezentacije nakon što se zahvalio Niki Kovaču. Slična se situacija dogodila pred kraj kvalifikacija za SP 2014. kada je otkaz dobio Igor Štimac uoči 'baraža' (dodatnih kvalifikacija). Dodajmo tome kako na SP-u u Brazilu naši nogometaši nisu gotovo ništa pokazali, ali je Kovač ipak 'preživio na klupi'.

Nakon raspleta po ostalim skupinama jasno je kako hrvatska nogometna reprezentacija više ne odlučuje sama o svojoj sudbini. Naime, čak i uvjerljiva pobjeda na Maksimiru protiv Bugarske (subota, 20:45), pred praznim tribinama, ništa nam ne garantira. Tako je donedavno prvoplasirana momčad u skupini (do remija kod Azerbajdžana) došla u situaciju da vrlo vjerojatno neće biti treća najbolja reprezentacija iz svih skupina. To u prijevodu znači kako Čačićeve izabranike vrlo vjerojatno čekaju dvije teške utakmice u 'baražu' (dodatne kvalifikacije).

Za reprezentaciju koja je praktički ostala bez pravih navijača (vjerni su ostali samo 'Uvijek vjerni'), za reprezentaciju koja je ostala bez velike potpore javnosti (mnogi ljudi su ravnodušni) ovo je svakako najteže vrijeme od samostalnosti.

Ako nam se činilo da su propušteni Euro 2000. i SP 2010. bili težak udarac za nogomet, ne treba biti posebno pametan i zaključiti kako bi propuštanje Eura 2016., na kojem će nastupiti rekordne 24 reprezentacije, bilo sramotno. Bez obzira na jedan bod koji nam je zbog 'slučaja svastika' oduzela Uefa…

Za takvo stanje najodgovorniji je predsjednik HNS-a Davor Šuker koji je svojim potezima, smjenama izbornika u trenutku kada to mnogi Savezi ne bi napravili i pomalo bahatim ponašanjem na medijskim konferencijama – sam sebi presudio.

A u našoj anketi možete dati svoj odgovor na vrlo jednostavno pitanje (anketa ispod članka):

Treba li predsjednik HNS-a Davor Šuker odmah dati ostavku ako se Hrvatska ne plasira na Euro 2016?

399622,399778,399727,399722