ITALIJA JEDINA NADA

Hrvatskoj u četvrtak put do Eura još malo otežan!

09.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon prvih odigranih utakmica u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Euro, Hrvatska više ne može ozbiljno računati na mjesto najbolje treće reprezentacije i morat će se nadati povoljnom ishodu u dvobojima Italije, bilo protiv Azerbajdžana bilo protiv Norveške...

Osim kao drugoplasirana ekipa u skupini H, hrvatska izabrana vrsta može ići na Euro i kao najbolja trećeplasirana reprezentacija kvalifikacijskog ciklusa, no ta je mogućnost nakon četvrtka ostala u rukama Farskih Otoka, što nikako nije dobro.

Naime, u skupini F Grčka je zaglavila na zadnjem mjestu porazom od Sjeverne Irske i to našima ne ide na ruku, jer se međusobni susreti sa zadnjim u određivanju poretka trećeplasiranih brišu, zbog krnje skupine I u kojoj nema šest reprezentacija. Baš ti Grci su uzimali bodove Rumunjima i Mađarima, ali to se neće brojati, na radost ove dvije reprezentacije.

Mađarska je u četvrtak iščupanom pobjedom protiv Farskih Otoka došla do bilance od 15 skupljenih bodova ako se ne računaju dvoboji protiv zadnjeg, što su upravo Grci koji su im otkinuli bodove u Budimpešti i čekaju ih u zadnjem kolu kod kuće. Naši ih mogu imati najviše 14 pobjedom protiv Bugarske, s obzirom da se ne broje laki bodovi protiv posljednje Malte, a jedan nam je oduzet.



Ipak, matematička šansa još postoji ako Rumunjska u zadnjem kolu izgubi od Farskih Otoka i preuzme treće mjesto od Mađarske koja nam je nedostižna. U slučaju neočekivanog remija imali bi 14 bodova kao i naši i lošiju gol razliku.

Ne treba zaboraviti niti Ukrajinu koja pobjedama protiv Makedonije i Španjolske dolazi ispred svih u tom poretku trećeplasiranih. U skupinama gdje Albanci i Irci trenutno drže treće mjesto više ne postoji mogućnost da budu najbolji treći, kao niti u preostale četiri.

Dakle, ako se nogometaši Farskih Otoka ponovo ne proslave (dobili su dvaput tužne Grke u ovom ciklusu, a od svih drugih izgubili), opcija prolaska s trećeg mjesta za Hrvatsku otpada, a šansa ostaje Italija: neuspjehom protiv Azerbajdžana otvorili bi nam vrata, kao i izbjegavanjem poraza kod kuće protiv Norveške. No, u svakom slučaju naši nužno moraju dobiti Bugarsku i Maltu, inače su sve kalkulacije uzaludne...