ČAČIĆEVA NOĆNA MORA

Četiri scenarija po kojima Hrvatska ne ide dalje i s obje pobjede!

06.10.2015 u 09:51

  • +16

Prvi trening hrvatske nogometne reprezentacije s novim izbornikom

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic, Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u listopadu može osigurati plasman na Euro 2016., drugim mjestom u skupini H, ali i kao najbolja treća ekipa u kvalifikacijama. No, naši čak i u slučaju pobjeda ne ovise o svojoj sudbini. Postoje četiri scenarija koji bi odveli Čačićeve izabranike u baraž, neovisno o onome što naprave na terenu...

Na europskoj nogometnoj smotri sudjelovat će sljedeće godine rekordan broj reprezentacija, čak 24, što daje mogućnost plasmana i onima koji nisu briljirali tijekom kvalifikacijskog ciklusa. Ne samo što idu dalje najbolje dvije ekipe iz kvalifikacijske skupine, već i ona najbolja treća, dok ostale treće idu u dodatne kvalifikacije.

Valja naglasiti kako se pri određivanju najbolje treće ekipe zbog skupine I u kojoj igra samo pet reprezentacija oduzimaju bodovi u međusobnim susretima sa zadnjom momčadi u grupi. Dobro ste pročitali, ne sa ekipom iz šeste jakosne skupine (Lihtenštajn, Farski Otoci i sl.) već onom koja je zaglavila na zadnjem mjestu, poput Makedonije ili Grčke, a poredak se do kraja kvalifikacija može i promijeniti što čini kalkulacije nešto kompliciranijima.

Hrvatska ima priliku već u listopadu osigurati plasman na Euro, bez obzira na kikseve protiv Norveške i Azerbajdžana. Može otići dalje kao druga, ako se poklope rezultati Italije i Norveške, ali i kao najbolja treća. Posebno je bitna utakmica protiv Bugarske jer se dvije protiv Malte neće računati na tablici trećih u skupini, ali je važna ako želimo biti drugi u grupi H.

No, sudbina naše izabrane vrste nije potpuno u njezinim rukama. Ako naši ostvare obje pobjede koje očekujemo, postoje četiri scenarija po kojima bi ipak mogli završiti u dodatnim kvalifikacijama:

1. Italija dobiva Azerbajdžan, Norveška Maltu i Italiju, Ukrajina Makedoniju i Španjolsku

Ako Italija osigura plasman dalje kolo prije kraja pa se opusti protiv Norveške, našima ne preostaje ništa drugo nego se nadati mjestu najbolje treće reprezentacije. Prvi protivnik u toj borbi je Ukrajina, koja će osigurati tu poziciju ako dobije Makedoniju u gostima i Španjolsku kod kuće. Valja reći da bi i remi protiv Makedonije mogao biti dosta jer ova ekipa može završiti zadnja u grupi iza Lihtenštajna pa će taj rezultat biti nebitan, no svakako mora dobiti aktualne prvake Europe u Kijevu, jer u slučaju boda ima lošiju gol razliku od Hrvatske.

2. Italija dobiva Azerbajdžan, Norveška Maltu i Italiju, Mađarska Farske Otoke i Grčku

Ako 'furija' opravda ulogu favorita u Kijevu, Mađarska postaje sljedeća prijetnja našima. Oni moraju dobiti Farske Otoke doma i osigurati da Grci kod kojih gostuju ostanu zadnji u grupi, jer su im otkinuli bodove u Budimpešti i moraju izbjeći računanje te utakmice. S dvije pobjede to će definitivno provesti u djelo, no postoji i lakša opcija. Idealno za Mađare bilo bi da dobiju Farske u četvrtak, a Sjeverna Irska Grčku, pa bi zadnje kolo u Pireju postalo nevažno, a Mađari imali sigurno više bodova od naših i bili u odličnoj poziciji.

3. Italija dobiva Azerbajdžan, Norveška Maltu i Italiju, Danska Portugal, Albaniji četiri boda

Ako Ukrajina i Mađarska zabrljaju, naši moraju pratiti i što se događa u kaotičnoj skupini I, u kojoj se Portugal, Danska i Albanija bore za prva tri mjesta. Samo jedan rezultat nikako ne odgovara našima, a to je pobjeda Danske u Bragi u četvrtak. Tada bi još Albanija morala uzeti četiri boda protiv Srbije i Armenije da bi treća ekipa u grupi, koja god to bila, postala nedostižna našima u borbi za poziciju najbolje treće.

4. Italija dobiva Azerbajdžan, Norveška Maltu i Italiju, Irska Njemačku i Poljsku

Ako Ukrajina, Mađarska i Danska dožive neuspjeh, a naši dobiju Bugare, tada još mogu ostati bez pozicije najbolje treće reprezentacije samo u malo vjerojatnom slučaju da Irska dobije Njemačku kod kuće i Poljsku u gostima, dvije najbolje reprezentacije skupine D.

Valja reći da našima zbilja fali oduzeti bod zbog afere s kukastim križem, jer bi s njim bili ispred svih osim Ukrajine u borbi za poziciju najbolje treće reprezentacije, s obzirom da imaju najbolju gol razliku pa bi situacija bila znatno komotnija. No, ova analiza pokazuje da je i dalje potrebno mnogo nepovoljnih rezultata da bi naši ostali bez Eura u slučaju dvije pobjede.

Kako god, Hrvatska definitivno mora dobiti Bugare u subotu, jer kiksom u tom susretu ostaje bez svake šanse za izravni plasman. Bit će to prvi susret Ante Čačića na klupi koji je ovih dana odradio prve treninge i najveći problem predstavlja mu ozljeda Marija Mandžukića. Igrati pred praznim tribinama neće biti lako, no trijumf je nužan i naš izbornik je toga svjestan...