IZABRAN JEDNOGLASNO

Napokon je službeno; novi izbornik je Ante Čačić!

21.09.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Na sjednici Izvršnog odbora HNS-a, koja je započela u 12:00 sati, jednoglasnom odlukom imenovan je novi izbornik; to je, kako se i očekivalo, 61-godišnji Ante Čačić što je potvrdio i predsjednik HNS-a Davor Šuker

Loši rezultati hrvatske nogometne reprezentacije u posljednjem kvalifikacijskom mini-ciklusu, a zbog kojih je Hrvatska s prvog pala na treće mjesto u sklopu kvalifikacija za Euro 2016, skupo su koštali Niku Kovača. Dan po povratku u Zagreb, Davor Šuker je najavio njegovu smjenu a onda uz blagoslov IO-a i njezinog najutjecajnijeg člana Zdravka Mamića donio i odluku o prekidu suradnje s Kovačem.

I čim su Niko Kovač i njegvi suradnici (također) prekriženi, u prvi je plan iskočio 61-godišnji Ante Čačić. Doduše, navijači su na njegov spomen u nevjerici počeli vrtjeti glavom, pa se očekivalo kako je spomenut samo da se opipa puls javnosti.

'Novi izbornik je Ante čačić, imenovan je jednoglasno. Razgovarali smo, promišljali smo i mislim da smo izabrali najbolje rješenje. adovoljan sam, kao i svim prijašnjim izborima. Kao odgovorna skupina izabrali smo izbornika koji će 'vatrene' voditi na europsko ili svjetsko prvenstvo', kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker dodavši: 'Ugovor će mu trajati 31.7. 2018. godine. Čačić će službeno biti predstavljen u utorak 22. rujna.'

Sve je zanimalo je li imao protukandidata za poziciju izbornika?
'Bilo bi nekulturno da predsjendik HNS-a izlazi s imenima i koji su uvjeti bili. Pratili smo desetak dana, dosta ste pisali o kandidatima, ali mislim da gospodin Ante Čačić ima dovoljno iskustva, vodio je Dinamo u Ligi prvaka, Maribor u Europskoj ligi, a razgovarao sam i s mnogim igračima koje je vodio, a koji danas igraju u reprezentaciji. Mislim da je to vrlo važno. Do utakmice s Bugarskom nema puno vremena za promjene. Izvršni odbor je uvijek pogodio u centar s izbornikom. Nadam se da će tako biti i sada. Vrlo brzo će doći Euro i nadam se da će kockice biti tamo.'

Sve je zanimalo za li se i cijeli stručni stožer?
'Izbornik uvijek bira svoj stručni stožer pa pitajte njega', kazao je mirno Šuker.

'Želim maksimalno jedinstvo, maksimalnu potporu', dodao je Šuker koji je pozvao na zajedništvo.

Kakva će uloga na klupi biti tehničkog direktora Romea Jozaka?

'To nije ništa loše, čovjek neće sastavljati momčad, biti će na klupi, a ne vjerujem da Čačić želi suflera. Svi imamo isti interes, a to je da odemo na Euro 2016. Još nisam vidio da jedan izbornik stavlja u momčad lošijeg igrača umjesto boljeg.'

Prvu utakmicu odabranici Ante Čačića odigrat će u subotu 10. listopada, pred praznim tribinama stadiona Maksimir, protiv Bugarska, a tri dana kasnije čeka ih i gostovanje na Malti s kojim će zaključiti kvalifikacijski ciklus.

Dva kola prije kraja kvalifikacija za odlazak na EURO 2016. u Francuskoj, Hrvatska u skupini H zauzima treće mjesto sa 14 bodova, četiri manje od vodeće Italije i dva manje od drugoplasirane Norveške.

Izravni plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine, a Hrvatska će u slučaju osvajanja svih šest bodova biti druga ukoliko Norveška ne svlada Italiju u Rimu 13. listopada.

Postoji mogućnost da Hrvatska s dvije pobjede bude i najbolja trećeplasirana reprezentacija te se također plasira na EURO, ali ukoliko ne bude najbolja treća, onda će igrati u dodatnim kvalifikacijama u studenom.

MAMIĆ SVE POKRENUO

Podsjetimo kako je ubrzo nakon Kovačeve smjene Zdravko Mamić stao na Čačićevu stranu i dokazao da je upravo on taj koji odlučuje o svemu što se tiče hrvatskog nogometa. Kada je Izvršni odbor HNS-a jednoglasnom odlukom postavio Čačića na mjesto A vrste postalo je jasno kako od ideje do realizacije nije trebalo proći puno vremena.

'Mogu samo kazati da Ante Čačić ima velike kompetencije za izborničku poziciju. Ako smo u nekoliko zadnjih navrata imali izbornike početnike, Bilića, Štimca i Kovača, ne razumijem zašto bi onda bio upitan čovjek s bogatim iskustvom i impresivnim personalytijem', kazao je prije nekoliko dana Mamić.