TKO NAKON KOVAČA?

Zbog HNS-ovog uvjeta i ovaj stručnjak odustaje od reprezentacije!

17.09.2015 u 08:49

Bionic
Reading

Vrijeme polako prolazi, 21. rujna sve je bliže, a o mogućem nasljedniku Nike Kovača - zasad ni riječi. Istina, možda se unutar HNS-a njegovo ime već zna, no prema javnosti - informacija nema. A dok je tako, onda su svakakve špekulacije moguće, a potencijalni kandidati žive u neizvjesnosti

Prošlotjedna potvrda otkaza izborniku reprezentacije Niki Kovaču, kojeg je predsjednik HNS-a Davor Šuker najavio po povratku iz Norveške gdje je reprezentacija doživjela poraz od 2:0, pokrenula je priče tko će sjesti na ovu poziciju.

Među kandidatima su bili Robert Prosinečki Branko Ivanković Nenad Bjelica, Ante Čačić, Zlatko Kranjčar i - Zlatko Dalić. I dok se Prosinečki zahvalio na budućoj suradnji još prije nego je Kovač smijenjen, Ivanković je to učinio nakon Kovačeve smjene. A sada je isto učinio i Zlatko Dalić, trener Al Aina, kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ono što posebno intrigira u cijeloj priči ili možda bolje rečeno 'igri skrivača', jer Romeo Jozak je najavio odlazak na dvodnevni put u svrhu pronalaženja novog izbornika, jest da sa spomenutim kandidatima nitko nije ni javio a kamoli razgovarao.

'Nitko se nije ni javio ni dosšo, ja imam svoj klub, svoj ugovor i sve moje ambicije su trenutno vezane za Al Ain', rekao je u uvodu razgovora za tportal.hr 48-godišnji nogometni stručnjak Zlatko Dalić, koji je sa svojim klubom nastavio stopostotnu pobjedničku seriju u domaćem prvenstvu. Opravdavši status kojeg ima u tamošnjem nogometnom okruženju

'Veseli me činjenica da me kao kandidata nisu spominjali po nikakvim anketama jer to znači da sam samostalan i da nisam u nikakvim interesnim skupinama. Posljednje dvije godine sam najuspješniji hrvatski trener, osvojio sam četiri  trofeja, dvije godine u dvije države proglašen sam trenerom godine pored velikih svjetskih trenerskih imena. Drugi sam najbolje rangirani hrvatski trener na Fifinoj ljestvici najuspješnijih svjetskih trenera. Lani sam dogurao do polufinala Azijske lige prvaka, ove godine do osmina finala. Vodim najveće azijske klubove s ogromnim budžetima i ti su mi ljudi mi dali povjerenje. Dakle, bez ikakvih veza i vezica jer to ovdje ne prolazi. Cijene te po znanju i kvaliteti, a mene 'guraju' samo moj rad i rezultati'.

Dobro, ali sigurni smo da je svakom treneru, pa tako i Vama, jednog dana ipak ambicija sjesti na klupu hrvatske reprezentacije?

'Naravno. Svako, pa tako i meni. Ali trenutno nisam u fokusu, kad sam postao trener sam sebi sam rekao, i to slijedim, radit ćeš onako kako vidiš, kako ti misliš da trebaš, ne mogu mi drugi sugerirati, nešto nametat,i a ja odgovaram. Meni časnik za vezu ne treba. Ako sam trener onda ja radim, odlučujem i odgovaram. Na takav način radim i postižem sjajne rezultate. A tako ću i nastaviti'.

Ovaj 'časnik na vezu' odnosi se na Romea Jozaka, ali u HNS-u tvrde da takve funkcije obnašaju i bivši igrači u Njemačkoj odnosno Španjolskoj i da u tome nema ništa loše.

'Ja sam spreman komunicirati, objasniti svoje odluke ali ja sam taj koji odlučuje i sastavlja ekipu, određuje taktiku'.

Dakle, Hrvatska će u nastavku kvalifikacija, pa vjerujemo i na Euru u Francuskoj, ipak igrati bez Vaše pomoći.

'Naravno da želim svu sreću i uspjeh hrvatskoj reprezentaciju. To je moja reprezentacija i nisam imun, doći će i moje vrijeme, ambicija mi je biti jednoga dana izbornik a dosad sam, hvala dragom Bogu, sve ambicije u sportskom planu ostvario', zaključio je ovaj razgovor Zlatko Dalić, čije znanje je upijao i veliki nogometni autoriteti, poput Asamoaha Gyana, koji je igrao na zadnaj tri SP-a i na svakom dao gol.

Sad su pod Dalićevom palicom Nigerijac Emmanuel Emenike i Nizozemac Ryan Babel. Tko osim Slavena Bilića vodi takva nogometna imena i s njima osvaja trofeje?