I TO JE EUROPA!

Otkazi muslimanskim nogometašima zbog ramazana?

15.10.2009 u 18:41

Bionic
Reading

O aktualnoj aferi oko trojice igrača njemačkog drugoligaša FSV-a iz Frankfurta s uzbuđenjem se najviše priča u islamskom svijetu! Radi se o muslimanima koji klub nisu obavijestili da poste tijekom ramazana

Njemački drugoligaš FSV iz Frankfurta kriv je za premijeru u njemačkom profesionalnom nogometu. Klub je ukorio trojicu svojih igrača zbog toga što su postili tijekom ramazana - i o postu nisu obavijestili čelnike FSV-a. Radi se o muslimanskim igračima Soumaili Coulibalyju, Pau Saikouu Kujabiu i Oualidu Mokhtariju.

'Mi smo kao poslodavci vrhunskih sportaša morali biti obaviješteni o tome da igrači poste. U tom slučaju se na treningu ili na utakmici, pri punom tjelesnom opterećenju, može ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje', opravdava Jens-Uwe Münker ukor nogometašima. On je zadužen za organizaciju i pravni sektor u FSV-u.

Premijera u Njemačkoj
Frankfurtski drugoligaš je jedini nogometni klub u Njemačkoj koji je u ugovore s muslimanskim igračima ugradio i članak kojim se nogometaši dragovoljno obvezuju da će postiti (ili provoditi dijetu) samo ako im to klub dozvoli. U priopćenju za medije FSV je potvrdio tu praksu:

'Mi smo u ugovorima pravno regulirali da svaki igrač mora dobiti dozvolu za dijete odnosno post iz religioznih razloga.'

Njemačka nogometna liga (DFL) kao krovna organizacija profesionalnih klubova ne želi se miješati u slučaj FSV-a. 'To je stvar koja se tiče samo igrača i klubova', tvrdi DFL i naglašava kako klubovi autonomno mogu regulirati odnos poslodavac-posloprimac.

Na napade kritičara koji tvrde kako se Frankfurt pri potpisivanju ugovora s igračima miješa u njihov privatni život, odnosno propisuje im kako će provoditi svoje religiozne obveze, FSV odgovara:

'Do ukora nije došlo zbog posta tijekom ramazama, već zbog nepoštivanja ugovorne klauzule, odnosno nepoštivanja dogovora po kojem igrači moraju zatražiti dozvolu za taj čin.' Osim toga se naglašava kako 'sporni' ugovori nisu vezani samo uz muslimane, već i katolike - npr. post (korizma) uoči Uskrsa.

Kompromis (ni)je bio moguć?
O ovom se slučaju, kako je listu Frankfurter Allgemeine Zeitung potvrdio njemački trener Winfried Schäfer, diskutira i u arapskom svijetu, npr. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Schäfer trenutno sjedi upravo na klupi jednog kluba iz te zemlje, a ranije je radio i u Dubaiju. On kritizira ponašanje Frankfurta, a ugovorne klauzule o odobravanju posta nikako ne može shvatiti.

'Kad ja u timu imam muslimane, ja unaprijed znam da će oni postiti, to je dio njihove tradicije', smatra Schäfer i dodaje kako se u islamskom svijetu u pravilu ne igraju ligaške utakmice tijekom ramazana. Na argument da je Njemačka zapadnoeuropska, a ne islamska zemlja, on odgovara: 'Pa trebalo je pronaći neko kompromisno rješenje.'

Iznimke postoje - i u Bundesligi
A kako bi kompromis mogao izgledati, otkrio je Yunus Ulusoy iz Centra za turske studije iz Essena. On smatra da su ugovorne klauzule FSV-a protupravne i predlaže drugu vrstu 'osiguranja' za muslimanske igrače. 'Svaki musliman može zatražiti pravno mišljenje (fetva) stručnjaka, odnosno nekog muftije, koji igraču može dozvoliti da i za vrijeme ramazana normalno jede i pije.'

Takve iznimke nisu rijetkost - one vrijede za trudnice, za djecu i starije ljude, za putnike ili radnike koji obavljaju teške tjelesne aktivnosti. 'Kad god se radi o poslu od kojeg se zarađuje za život, onda je iznimka moguća', dodaje Ulusoy. A post se onda može 'nadoknaditi'. U Bundesligi ima nekoliko primjera muslimanskih igrača koji na tako pragmatičan način obavljaju svoje religiozne obveze.

Mamadou Diabang (bivši igrač Bochuma) fetvu je svojedobno zatražio od jednog imama u svom rodnom Senegalu. Francuz Franck Ribéry (FC Bayern) ili igrači Soldinog FC Kölna (Adel Chihi i Youssef Mohamad) post nadoknade nedjeljom (kad se ne igraju utakmice 1. lige) ili za vrijeme godišnjeg odmora.

Suspenzije i u 8. ligi!
Da i bez pismenih regulacija odnosa poslodavac-posloprimac može biti problema za vrijeme ramazana, pokazuje jedan aktualni primjer iz 8. njemačke lige (!): klub TG Ober-Roden suspendirao je petoricu svojih muslimanskih igrača nakon što su oni odbili nastupiti u jednoj utakmici za vrijeme ramazana.

Obrazloženje klupskog dopredsjednika Wolfganga Schwerbera: 'Suspendirali smo ih jer smo bili jako ljuti! Imali smo puno ozlijeđenih igrača, oni nisu htjeli igrati, a muslimani iz protivničkih ekipa su nastupili za svoje timove!'