MIŠLJENJE ANALITIČARA

Tri razloga zašto je Kovačićev transfer u Real besmislen!

20.08.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatski veznjak Mateo Kovačić postao novi igrač Real Madrid mnogi nogometni eksperti mišljenja su kako je to potpuno krivi potez. Tako je analitičar Tribine.hr pazzomario mišljenja da je transfer besmislen. Slažete li se s njime?

Praktički otkad je Inter osigurao usluge Matea Kovačića, strahovao sam svaki prijelazni rok da ga ne prodaju u drugi klub. Na žalost nas navijača, a vjerujem i Mateovu žalost, Real Madrid je pripremio financijski izvrsnu ponudu i vrhuška Intera je konstatirala da jednostavno moraju popustiti. I donijeli potpuno pogrešnu odluku. Jer lako je moguće da ovaj transfer neće donijeti ništa dobroga niti Interu, niti Realu, niti Kovačiću.

RAZLOG PRVI - "Moramo poštovati Financijski Fair Play"


Ne dajte se zavarati, Inter nije 'morao' prodati Kovačića da bi došli u plus. Ne bi bilo prvi put da se transfer rok završi u minusu, a prodaja Shaqirija u Stoke donijela je dobar financijski impuls, dovoljno dobar da se ne bi morala razmatrati eventualna ponuda za Kovačića. E sad, druga je stvar što Mancini misli da će kupnja krilnih igrača koje on želi odjednom transformirati momčad u bržu i okomitiju. To je bio i jedan od glavnih problema za slabije Kovačićeve prezentacije u Interu.

Momčad Intera već godinama igra nogomet sa vrlo malo dinamike (blago rečeno), sa slabom suradnjom veznih igrača što sa ostale dvije linije momčadi, tako i međusobno. Kovačić, kao vrlo brz i prodoran igrač koji zavisi od kretanja svojih prijatelja u vezi, u tom je segmentu jako patio. Stoput se dogodilo da je on jednostavno morao stati i čekati da se gospoda poput Guarina više uključe u igru.

Kako se bi stvorilo dinamičnu ekipu, veza je ta koja prva mora podići tempo, te bekovi koji agresivno galopiraju prema naprijed, a ne samo eventualna krilna pojačanja, a za takvu bi igru ključan bio upravo Kovačić, koji voli kada mu bekovi utrčavaju na prazan prostor koji se stvori kada on preskoči par prepreka. Prodaja Kovačića iz tog segmenta nema nekog smisla, pogotovo jer Serie A kuca na vrata već ovog vikenda, što znači da je prekasno za bilo kakve preinake u stilu igre, ako ih nisi napravio već sada.

RAZLOG DRUGI - Realu je potreban upravo takav igrač


Iz Realove perspektive je ovaj transfer još nelogičniji. Platili su 35 milijuna € (ili koliko već) za igrača kojem je više suđena klupa nego mjesto u prvoj momčadi, i to ne zbog sposobnosti igrača da pruži kvalitetne partije, nego činjenice da je na njegovoj poziciji Real već dobro popunjen. Kada se već trošilo toliko novaca, zar ne bi bilo logičnije da se pokuša dovesti poznata kvaliteta koja će biti zadužena za razbijanje protivničkih napada i protekciju napadačkog arsenala? Netko poput Vidala bi bio kao stvoren za takvu ulogu. Također se moglo pokušati nagovoriti i Kondogbiju upravo ovakvom ponudom već na početku transfer roka, koji je dokazao prošle godine u Ligi prvaka kako je u tom segmentu igre impresivan, a ima i iskustva u La Ligi, pošto je već igrao u Sevilli.

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


S obzirom kako pokazuju da sve manje računaju na Illaramendija, a veliki upitnik stoji nad glavom Casemira u vidu njegove sposobnosti da pruži kvalitetne partije u dresu Reala, kao što je to činio u Portu, na kraju sezone bi gorko mogli požaliti što nisu ulovili igrača upravo takvog, defanzivnijeg profila.

RAZLOG TREĆI - U Realu će Kovačić bolje pokazati svoje sposobnosti nego da je ostao u Interu


Istina, Real igra mnogo moderniji nogomet nego Inter, sa bržim protokom lopte i ubojitim kontrama kao svojim najjačim oružjem. Takva je igra kao stvorena za Kovačića, ali da bi on u takvoj igri bio jedna od ključnih figura, on bi trebao stalno igrati, IMATI KONTINUITET IGARA. To u Realu gotovo sigurno neće biti slučaj, to znaju oni koji poznaju politiku Beniteza. Kovačić je sazrio u taktičkom i defanzivnijem aspektu svoje igre, a sada je ključno da on svoje novostečene kvalitete pokaže na terenu, ne na treningu. Pogotovo je to ključno u njegovim godinama, osim što su mu potrebni kvalitetni suigrači, potrebno mu je povjerenje trenera, a dobije minute, ustali se na terenu i s vremenom postane ključan faktor momčadi.

Po prvi puta nakon mnogo vremena, zapravo nakon što su zadnji puta osvojili Serie A 2010., Inter se ozbiljno pojačao, Kovačić je konačno počeo dobivati kvalitetnije suigrače i osokoljen dobrim transferima bio je spreman biti jedan od ključnih igrača u novom Interu. Pa ipak, prodan je u Real Madrid, u jedno od najužarenijih mjesta za mlade talente, gdje će se odsad svaki njegov potez preispitivati, a njegova svaka pogreška će biti pokretač novih lavina kritika prema Perezu, jer je opet žmirećki potrošio veliku količinu novaca na igrača koji vjerojatno neće donijeti odmah razliku na terenu i koji je još uvijek nedokazan na onoj najvećoj, vrhunskoj razini. To će biti golem pritisak na leđima Kovačića i ostaje za vidjeti kako će reagirati u klubu u kojem je glamur i spektakl u mnogo slučajeva bitniji od samog rezultata.