NOGOMETNI PRESEDAN

Revolucionarna odluka: Zabranili klubovima strane igrače!

27.07.2015 u 20:50

Bionic
Reading

Alžirski nogometni savez odlučio je uvesti zabranu tamošnjim klubovima angažiranja stranih nogometaša, a ova radikalna odluka jedinstvena je u modernom nogometu...

Zabrana stupa na snagu u sljedećem zimskom prijelaznom roku, a svi igrači koji su trenutno angažirani imaju pravo dovršiti svoj ugovor i zatim moraju otići. Službeno objašnjenje ove radikalne odluke, jedinstvene u svijetu teška je financijska situacija u Alžiru koja je nastala zbog pada prihoda od prodaje nafte, na kojoj se bazira ekonomija cijele zemlje. Pojavili su se problemi s valutom i prebacivanjem novca u druge valute na legalan način. No, to nije jedini problem.

'Ponašanje nekih od igrača i njihovih agenata bilo je beskrupulozno,' rekao je predsjednik saveza Mohamed Raouraoua.

Kriza je dovela do toga da su nogometaši počeli uzimati svoje plaće na crno, zbog komplikacija tamošnjeg bankarskog sustava. Novac su skrivali i zatim prenosili preko granice.

Ova kazna najviše će pogoditi nogometaše susjednih afričkih zemalja kojima je Alžir bio važna stanica na putu do Europe i evenutalnog angažmana u Francuskoj. Europski su pak nogometaši u manjini, većina ih je već napustila ligu.