JAVNA PANIKA

Borovec: Malta možda bez Hrvata, zabrane i za futsal!

24.07.2015 u 11:33

Bionic
Reading

Krunoslav Borovec sinoć je u HTV-ovoj emisiji otvoreno otkrio kako se radi na pokušaju dogovora između organizatora i gostiju da na utakmici u La Valleti ne bude gostujućih navijača

Hrvatski navijači svih uvjerenja i navika koji su odlučili putovati na Maltu odavno su osigurali avionske karte i smještaj na ovom turistički atraktivnom otoku gdje hrvatska nogometna reprezentacija gostuje 13. listopada u zadnjem kvalifiacijskom ogledu ovoga ciklusa. Ipak, ravnatelj policije Krunoslav Borovec jučer je na HTV-u rekao kako se pokušava spriječiti dolazak svih navijača na to gostovanje.

'Na savezima je da se dogovore o uvjetima u kojima će se ta utakmica odigrati. Čak postoji mogućnost, mada nisam uvjeren u nju, da će se ova utakmica igrati bez prisustva gostujućih navijača,' izjavio je Borovec i dodao da će se distribucija ulaznica raditi preko HNS-a, te da će hrvatska policija malteškim kolegama poslati popis osoba za koje smatraju da ne bi trebali prisustvovati utakmici.

U nastavku izlaganja Borovec je najavio i jedan teško razumljiv i jasno čitljiv potez.

'Raspravljamo da se rizičnim navijačima uvedu, kako je praksa u nekim europskim zemljama, zabrana dolaska na sve aktivnosti koje su povezane s nogometom. Ako počini kažnjivo ponašanje da ne smije ići na futsal, na malonogometne turnire ili na bilo koju drugu aktivnost povezanu s nogometom. Možemo raspravljati je li to rigorozno ili nije, ali praksa pokazuje da mjera isključenja samo s nekih utakmica nije učinkovita,' razbacuje se paušalnim ocjenama jedan od rukovodioca hrvatske policije.

Stvarno? Futsal? Do pojave MNK Dinama taj sport i navijački pokret (uz iznimku osječke Kohorte) imali su manje spojnica od Hamasa i Mossada. Od ove sezone futsal je upoznao buku i strast, ali srećom ne i incidente. Tamo BBB-i koji 'ratuju na nogometu' pokazuju kako se mogu ponašati i sudjelovati u radu kluba kada ih se ne ignorira poput gubavaca. Ako je cilj policije preventivno spriječiti nastavak te navijačke bajke to jasno pokazuje da njihove namjere nisu isključivo vezane uz zaštitu sigurnosti na sportskim borilištima što bi morale biti. I kako je gospoodinu Borovcu na pamet prvo pao futsal? Ako im je cilj ugasiti čitavu Dinamovu navijačku grupu, koja bi se bez svog utočišta na futsalu ubrzo osula samo na 'ratnike' (i onda bila lakoćom eliminirana sa stadiona i dvorana od strane policije) neka barem imaju dovoljno pristojnosti pa to javno izlože hrvatskoj javnosti.