OSTAJE 'MRŠAVA' ANDORA

Gotovo je: Ukrajina slomila Engleze

10.10.2009 u 20:39

Bionic
Reading

Ukrajinski nogometaši više nego zasluženo su svladali Englesku sa 1:0 i nanijeli prvi poraz Fabiju Capellu. Što je još važnije, zadali su i konačan udarac hrvatskim nadama, Bilića i njegovu vojsku spasiti može još samo nemoćna Andora

Stadion u Dnjipropetrovsku bio je potpuno ispunjen, no susret je počeo izgredom ukrajinskih navijača, koji su kazneni prostor zasuli bakljama kao odmazdu za potez saveza koji je gotovo čitav kontingent ulaznica za ovaj susret prodao preprodavačima koji su ih kasnije distribuirali po astronomskim cijenama.

Srećom, jak vjetar je brzo omogućio nastavak i Englezi su na početku dvoboja zagospodarili terenom. Lennonov ubačaj domaća obrana izbacila je u korner, nakon toga Englezi su zaprijetili šutom glavom, a pet minuta kasnije Rooney je bio za nijansu prekratak.

I onda šok. U 13. minuti Rio Ferdinand je krivo procijenio let lopte, poklon je iskoristio Milevski i sjurio se prema vrataru Greenu. Ovaj ga je srušio, a slovenski sudac pokazao je na bijelu točku i dao crveni karton engleskom vrataru.

Ušao je David James, no nije bilo potrebe za prvom obranom. Promašio je stranu, no Andrij Ševčenko sa 11 metara je naciljao stativu. Još smo bili 'živi', no Englezi su bili osuđeni na 75 minuta igre s čovjekom manje.

Engleske opcije su se smanjile i Ukrajina je polako počela plesti mrežu oko Davida Jamesa. Prvi konkretniji pokušaj došao je u 29. minuti i bio je to ključan trenutak dvoboja. Lopta je gotovo neometano kružila oko gostujućeg kaznenog prostora, da bi je sa 20-ak metara punom nogom u mrežu poslao Nazarenko. Golu je kumovao i Ashley Cole, od kojeg je lopta promijenila smjer.

Tri minute kasnije još jedan otpadak sjeo je na volej Milevskom, no njegov briljantan udarac odsjeo je na spojnici engleskih stativa. Bila je to posljednja velika prilika u prvom dijelu.

U svlačionici je u poluvremenu ostao Steven Gerrard, a u igri Engleza ništa se spektakularno nije promijenilo. Rooney je ostao bezopasan, a on nam je bio najveća nada. Prvi Englez koji se istaknuo u nastavku bio je vratar James. Rakitski je sjajno gađao s više od 20 metara, no vratar Portsmoutha 'šmekerski' ju je izvadio iz rašlji i naknadno čak spriječio i korner.

U 60. minuti Rooney je dao produhovljenu loptu Lampardu koji se riješiočuvara, ušao u kazneni prostor i imao priliku pucati. No napravio jepotez viška i vratar Pjatov mu je skokom u noge uzeo loptu. Englezi su u svih 90 minuta ostavljali dojam umorne, gotovo nezainteresirane momčadi.

Korak do točke na 'i' Ukrajinci su došli u 70. minuti, kada je Ševčenkov centaršutCapellov adut s klupe skoro proslijedio u svoju mrežu.Nedostajalo je 20-ak centimetara. U međuvremenu su Englezi imali lijepupoziciju za slobodan udarac, no izvedba je bila traljava.

James je u još jednom navratu produljio nade hrvatske javnosti, no engleski napadači dugo su mirovali.Priliku su imali u 90. minuti, no Rooneyjeva prizemna bomba s ruba šesnaesterca prohujala je pokraj stative Ukrajinca Pjatova.

Nisu uspjeli zabiti i hrvatske se nade svode na navijanje za Andoru. I nije neka izgledna opcija.