DRAKONSKA MJERA

Povijesna odluka Fife i Uefe stupa na snagu za tri dana!

28.04.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Krajem 2014. godine FIFA je donijela povijesnu odluku, koja će kao rijetko koja imati velike posljedice na čitav svjetski nogometni poredak, a stupa na snagu za tri dana. S danom 1.5.2015. stupa na snagu zabrana TPO (third-party ownership) ugovora, čime prestaje jedna čitava era u nogometu. Osim toga, UEFA i FIFPro (udruženje profesionalnih nogometaša) su Europskoj Komisiji podnijeli službeni zahtjev da se TPO ugovori proglase nezakonitima na razini radnog prava EU.

No, kako bi objasnili cijelu situaciju odgovorimo na nekoliko pitanje; što je to TPO u nogometu? Koliko je rasprostranjen? Zašto je problematičan? Zašto ga FIFA zabranjuje?

Što je to TPO?


Velika priča u posljednjih desetak godina je postala podjela 'prava' nad sportašima (u pravilu nogometašima), odnosno popularno nazvan TPO (skraćenica od engleske definicije 'third party ownership'). Dakle, radi se o slučajevima u kojima nogometaš i klub nisu jedine stranke ugovora, već određeni dio prava nad igračem drži treća strana.

U početku se radilo o tome da su ta prava držali sportski agenti kako bi zaobilazili pravila FIFA-e i kontinentalnih federacija o limitima na provizije od transfera, te se naplaćivali kroz svaki transfer kao svojevrsni 'suvlasnik' igračeva ugovora (slučaj Eduardo kao poznati 'naš' primjer). No, u posljednje vrijeme, a pogotovo u zadnjih 10 godina je TPO uzeo toliko maha da se čak i institucionalizirao. Postotke na ugovorima igrača sada mahom drže posebno osnovani fondovi, koji u svojim portfeljima imaju desetine, pa i stotine igrača.

Koliko je TPO rasprostranjen?


Uz veliku pomoć TPO-a su u posljednjem desetljeću funkcionirale čitave lige – od većine južnoameričkih liga, pa sve do portugalske i ruske lige u Europi.

Najbolji primjeri kako TPO može podići snagu kluba, pa i čitave lige nesrazmjerno ekonomskoj snazi države jesu klubovi iz Portugala. Porto i Benfica su bez premca europski velikani, ali to je i jedan Ajax. I dok je Ajax pojam kluba koji je, iako je iz bogate Nizozemske, upravo zbog nemogućnosti da financijski prati ostale nogometne divove pomalo pao u drugi razred europskog nogometa, Benfica i osobito Porto (iz Portugala, koji je po ekonomskoj snazi bliže Hrvatskoj nego li Francuskoj ili Italiji) se više-manje uspješno i nadalje održavaju u vrhu, konstantno igrajući važne uloge u europskim natjecanjima i na transfer-tržištu.

Sudjelujte u raspravi

Ako i sami želite diskutirati o ovom fenomenu, te pročitati kvalitetne tekstove drugih, onda to učinite OVDJE, na portalu Tribina.hr.


Većina najboljih igrača Porta u posljednjim sezonama su bili igrači s TPO ugovorima (poput Falcaa, Moutinha, Jamesa i sl.) do mjere da je u čitavoj prvoj momčadi Porta tek nekolicina igrača bila 100% ugovorno vezana samo sa klubom (danas tek sedmorica u punom vlasništvu kluba od 29 igrača). Slično je i s Benficom, a u Španjolskoj su s takvim agencijama blisko povezani Sevilla i Atletico Madrid (koji je upravo preko agencije i mogao dovesti Falcaa).

Upravo su južnoameričke lige poput brazilske, argentinske i kolumbijske glavni rasadnici igrača pod TPO ugovorima, a gotovo je nezamislivo da bilo koji klub koji igra važnu ulogu u prvenstvu to uspijeva bez da su najjači ili najperspektivniji igrači u kadru vezani uz neki TPO fond, agenciju ili individualnog investitora. I, generalno, nitko od klubova i nogometnih saveza u tim zemljama nije bio pretjerano protiv takvog modela.

Zašto je TPO problematičan?


Iako TPO sustav zvuči jako dobro za jednog mladog i perspektivnog sportaša koji nema znanja ni iskustva u pitanjima probijanja u karijeri, a možda i bolje za klubove koji inače ne bi nikako mogli svojim financijskim kapacitetima privući bolje igrače, postavljaju se mnoga ozbiljna pitanja, kako pravna tako i moralna. Engleski FA, francuski FFF, njemački DFB, kao i drugi europski nacionalni savezi, izrijekom zabranjuju TPO ugovore u njihovim ligama.

Osnovni razlozi su netransparentnost samih TPO fondova i njihovih vlasnika (kladioničari, nogometni agenti?), te mogućnost da treći prisile klubove i igrače na transfere samo radi stjecanja brze dobiti. Također, često su se dijelovi transfera u kojima se isplaćivalo TPO fondove i individualce vodili u sivoj zoni. Najpoznatiji slučaj koji je stavio to pitanje u žižu javnosti bio je onaj kada su mladi Tevez i Mascherano dovedeni u West Ham kao igrači pod TPO sistemom, što je i njih i West Ham skupi koštalo u konačnici, te je pokrenulo lavinu. Osim toga, sada se jedan od najvećih skandala vezanih uz TPO onaj s Neymarom i naknadama koje je Barcelona "na crno" isplatila njegovom ocu kao 'suvlasniku' ugovora.

Zašto ih FIFA sada zabranjuje?


Prvi i glavni razlog je podrijetilo novca i nemogućnost kontrole. Kako bi se mogao u potpunosti provesti Financijski fair play, potrebna je potpuna transparentnost ulaska i izlaska novca iz klubova. Pojavom TPO-a, to postaje nemoguće. Također, pojavljuju se i problemi po pitanjima namještanja utakmica, trgovine igrača i vlasničkih prava, koji s TPO-om ostaju u sivoj zoni.

Teško je točno reći je li ovakva drakonska mjera pravi potez FIFA-e i UEFA-e, te kako će utjecati na razvoj nogometa i nogometnih klubova, pogotovo onih koji su se značajno oslanjali na tu vrstu suradnje. Ako i sami želite diskutirati o ovom fenomenu, te pročitati kvalitetne tekstove drugih, onda to učinite OVDJE, na portalu Tribina.hr.