HRV - NOR 5:1

Hrvatska s desetoricom deklasirala Norvešku

28.03.2015 u 22:00

Bionic
Reading

Hrvatska je uvjerljivom pobjedom 5:1 nad Norveškom zadržala vrh skupine H kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj. U prvom poluvremenu zabio je Brozović, a u nastavku su to napravili još Perišić, Olić, Schildenfeld i Pranjić. No ono što je malo pokvarilo večer jest crveni karton Vedrana Ćorluke zbog kojeg će propustiti lipanjski dvoboj protiv Italije

Hrvatska nogometna reprezentacija s 5:1 svladala je Norvešku, nakon tjedna u kojem je bilo dosta upitnika zbog ozljeda igrača. Međutim, stisnuli su zube svi, prvenstveno Luka Modrić, koji je odradio odličnih 90 minuta.

U početnoj fazi utakmice nije sve izgledalo idealno, ali je Hrvatska prošla nekažnjeno, pa čak i sretno jer je Marcelo Brozović sjajno završio jednu akciju u kojoj su sudjelovali Modrić, Perišić i Olić. Osjetilo se u igri naših da im je taj pogodak trebao pa su nakon njega ipak zaigrali rasterećenije i dominantnije.

Posebice se to vidjelo u nastavku utakmice, a prvu pravu akciju u kojoj su sudjelovali Srna i Rakitić novim je pogotkom zaokružio Ivan Perišić.

Shvatili su tada gosti da im črvsti blok više ne pomaže pa su se malo više otvorili, a onda je i našima bilo lakše igrati.

U 65. minuti pitanje pobjednika je rješeno. Nakon akcije u kojoj je Olić izborio korner, pa kasnijeg ubačaja - najstariji hrvatski igrač - u svom 101. nastupu zabio je svoj 20. pogodak za reprezentaciju.

Nekoliko minuta kasnije stvari su ipak mogle krenuti po zlu. Ćorluka je zaradio prvi žuti karton, ali i Norvežanima dao priliku pucati s 'bijele točke'. Međutim, Elyounoussi je promašio, a u nastavku akcije sjajno je reagirao Danijel Subašić.

I sva je sreća da je tada Elyounoussi promašio jer Ćorluka je kasnije dobio crveni karton, a Tettey je samo koju minutu kasnije smanjio na 1:3. I pitanje je kako bi se utakmica razvila da su Norvežani zabili još jedan...

Na sreću naših, ulazak Gordona Schildenfelda bio je pun pogodak jer očistio je nekoliko situacija, a onda i glavom poentirao za 4:1. Pranjićev pogodak u sudačkoj nadoknadi bio je samo 'šlag na tortu' dobre igre naših, posebice u drugom dijelu utakmice.

Sljedeću kvalifikacijsku utakmicu naši igraju u lipnju protiv Italije.

EP kvalifikacije, Skupina H, 5. kolo

Hrvatska 5 1 Norveška

Strijelci

1:0 M. Brozovic (30') 2:0 I. Perisic (54')
3:0 I. Olic (66') 3:1 A. Tettey (81')
4:1 Schildenfeld (87') 5:1 D. Pranjić (90')

Sastavi

D. Subašić O. Haskjold Nyland
D. Pranjić T. Hogli
V. Ćorluka H. Nordtveit
D. Srna M. Linnes
D. Vida V. Forren
I. Perisic A. Tettey
I. Rakitić (75' G. Schildenfeld) S. Johansen
L. Modrić P. Ciljan Skjelbred (19' J. Samuelsen)
M. Brozovic M. Daehli (61' H. Nielsen)
M. Mandžukić (88' M. Badelj) M. Odegaard
I. Olic (70' A. Kramaric) T. Elyounossi (80' M. Abdellaoue)

Žuti kartoni

V. Ćorluka 69'

Crveni kartoni

V. Ćorluka 74'