KONGRES U BEČU

Davor Šuker izabran u Izvršni odbor Uefe!

24.03.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Davor Šuker prije odlaska u Beč, gdje je s nestrpljenjem čekao hoće li biti izabran u Izvršni odbor Uefe, rekao je kako odlazi 'uzdignute glave'. Kao što je poznato tjednima je lobirao za svoje mjesto, a najviše se uzdao u glasove susjednih zemalja. Na kraju je dobio 34 glasa i ostvario svoj cilj

U Beču su se na Kongresu Uefe, koji su Šukerovi bliski suradnici pratili uživo putem video streama, okupili svi čelni ljudi krovne europske nogometne organizacije. Očekivano, svojim dugim izlaganjem Kongres je otvorio predsjednik Uefe Michel Platini koji je u svom govoru između ostalog kazao kako je zadatak organizacije kojoj je na čelu borba protiv namještanja rezultata, dopinga, rasizma te nasilja na stadionima.

I prije Platinijeva izlaganja bilo je poznato kako je bivša 'zlatna kopačka' bio jedan od 12 kandidata za sedam mjesta u Izvršnom odboru Uefe. Naravno, velika konkurencija Šukeru bila su i četvorica dosadašnjih članova IO-a koji su priželjkivali novi mandat, a to su Angel Maria Villar (Španjolska), Grigorij Surkis (Ukrajina), Borislav Mihajlov (Bugarska) i Peter Gillieron (Švicarska). Od svih 12 kandidata koji su priželjkivali svoje mjesto u Izvršnom odboru Uefe 47-godišnji Šuker svakako je bio najpoznatije 'nogometno ime.'

'Skidanje' Blattera?

Osim izbornih aktivnosti Kongres u Beču bavi se i godišnjim izvješćem Uefe, a dogovaraju se i planovi za 'skidanje s trona' predsjednika FIFA-e Josepha Blattera.

Podsjetimo, na Kongresu Uefe pravo glasa imale su 54 zemlje koje su članice te nogometne organizacije, a minimalan broj glasova koji je kandidat trebao dobiti da uđe u IO jest nadpolovična većina, dakle 28 glasova.

Šuker je dobio 34 glasa i ostvario svoj cilj u prvom krugu. Njegov će mandat u Izvršnom odboru trajati četiri godine. Šuker je prvi Hrvat u Izvršnom odboru Uefe, tijelu koje odlučuje o svim ključnima pitanjima europskog nogometa.

Uz njega su u novi IO izabrani Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov.

Dodajmo još kako je također poznato kako izbor u Izvršni odbor Uefe ne znači kako Šuker više neće biti predsjednik HNS-a.

'Ne vidimo nikakav problem u tome jer su i drugi članovi IO-a Uefe ujedno i predsjednici svojih nacionalnih saveza', kazao je prije Šukerovog odlaska u Beč glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.