VELIČINA NIJE VAŽNA

U Hrvatsku dolaze 'liliputanci' koji su ostvarili najveći nogometni san!

13.03.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Hrvatsku reprezentaciju će 7. lipnja ove godine testirati najnoviji nogometni 'liliputanac'. Nakon dugotrajne borbe Gibraltar je postao punopravan član UEFA-e i sada uživa igrati s najboljim nacionalnim sastavima svijeta

Kovačeve izabranike 12. lipnja u Maksimiru očekuje kvalifikacijski ogled s Italijom, no prije toga čeka ih lakši trening. U Hrvatsku dolaze reprezentativci države površine manje od sedam kvadratnih kilometara i s tek 30 tisuća stanovnika, a koja se nalazi pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

Gibraltar se od 1999. borio za zelenim stolom kako bi ušao u UEFA-u. Španjolska je bila prepreka koja ga je sprečavala da ostvari nogometni san sve do listopada 2012, kada je dobio privremeno članstvo. Sedam mjeseci kasnije (svibanj 2013) čelnici ove male zemlje na UEFA-inom kongresu ostvarili su najveću pobjedu i dugogodišnji san o nogometnoj neovisnosti – Gibraltar je postao punopravna 54. članica krovne europske nogometne organizacije (protiv su bile Španjolska i Bjelorusija).

U prošlosti je Gibraltar igrao prijateljske utakmice, ali kao prva službena vodi se ona odigrana 19. studenoga 2013, kada je na stadionu Algarve u portugalskom Faru ugošćena Slovačka i izboren je senzacionalan rezultat – 0:0. Upravo na tom stadionu ova mala zemlja je domaćin dok je novi nacionalni stadion u izgradnji.

Inače, prva službena pobjeda protiv neke nacionalne vrste stigla je 4. lipnja 2014, kada je u Portugalu pala Malta 1:0. No to je isto bio prijateljski dvoboj, a situacija u natjecateljskim susretima puno je lošija.

Prva pobjeda je došla protiv Malte


Naime ulaskom u UEFA-u Gibraltar je dobio priliku po prvi puta u povijesti sudjelovati u kvalifikacijama za Euro 2016. te je očekivano 'topovska hrana'. Uvjerljivi porazi od Poljske, Irske, Gruzije i Njemačke... i još nema gola. No to je najmanje važno, u ovom trenutku je glavno sudjelovati i igrati.

Gibraltar DA, Kosovo NE

Ulazak Gibraltara u članstvo UEFA-e bila je pljuska Kosovu, kojemu je to isto odbijeno. Srpski lobi u europskim nogometnim uredima bio je prejak pa je Kosovu oduzeta prilika za nastup u kvalifikacijama za Euro 2016. Možda budućnost za ovu državu donese bolje nogometne vijesti...

Pred njima je ionako puno važnija utakmica od recimo ovih protiv Hrvatske (7. lipnja) i Njemačke (12. lipnja), a to je da prisile FIFA-u da ih i ona u svibnju 2015. primi u članstvo i dozvoli im nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Dodajmo kako izbornik Allen Bula ima bazu od samo 600 igrača, kako su se reprezentativci pozivali preko Twittera, a najpoznatiji nogometaš im je otišao u mirovinu u ožujku 2014. Riječ je o bivšem braniču Manchester Uniteda, Stokea i Sunderlanda Dannyju Higginbothamu.

U Gibraltaru ima 20 klubova, od koji je osam u prvoj ligi.

I još nešto. Gibraltar je jednom u prošlosti nekoga i rasturio, odnosno svladao čak 19-0, no to je bila mala otočna zemlja sa samo 600 stanovnika (Cahnnel Islands), a protivnik je bio Sark.