PREKID PRVENSTVA

Bišćan i Balaban iz prve ruke o navijačkom kaosu u Grčkoj

26.02.2015 u 15:35

Bionic
Reading

Vijest kako je nova grčka vlada odlučila suspendirati održavanje prve i druge Grčke nogometne lige odjeknula je u javnosti, ali oni koji su imali prilike igrati u tim ligama nisu nimalo iznenađeni slijedom događaja

Očekivano se uplela i politika pa je tako vladajuća stranka Siriza nakon pobjede na izborima upozorila prvoligaše da neće dobiti licencu za nastup ako ne uvedu sigurnosne kamere na stadionima i personalizirani sustav kupovanja ulaznica.

Bivši hrvatski reprezentativac Boško Balaban igrao je od 2009. do 2011. u grčkom Panioniosu i jako dobro zna za probleme o navijačima. Odluku nove grčke vlade da suspendira održavanje Grčke nogometne lige na neodređeno vrijeme 36-godišnji je Balaban pozdravio:

'Ta je odluka za pohvalu, ali će biti teško provediva. U Grčkoj puno klubova brani gostujućim navijačima da dođu na stadion kako ne bi došlo do nereda, ali to baš ne pomaže jer su kontrole na stadionima jako loše. Navijač može unijeti na stadion što god želi, a dok je tako, mogućnost je prekida velika', kazao je za tportal.hr Balaban dodavši:

'Kada sam igrao u Grčkoj, često se znalo dogoditi da recimo desetak minuta ne možeš izvesti korner zbog divljanja navijača, ali su mi svi rekli da je to ondje sasvim normalno. Stoga mislim kako će nove mjere koje se predlažu teško preko noći uvesti.'


Još jedan bivši nogometaš i hrvatski reprezentativac, Igor Bišćan koji je nakon Liverpoola a prije povratka u Dinamo, od 2005. do 2007. nosio dres Panathinaikosa, ovako je komentirao aktualne probleme grčke lige.

'Nažalost, ovo sve što se sada događa u grčkoj ligi nije ništa novo. Sličnih problema bilo je i kada sam ja igrao dolje, ali to se uvijek pripisivalo njihovom mentalitetu, južnjačkom, temperamentom. Međutim, bio sam svjedok i zabrane dolaska gostujućih navijača, što se odnosilo na naše i Olympiakosove, u vrijeme međusobnih utakmica, i tada gotovo nikakvih problema nije bilo. Naravno, uvijek je na ulicama, prije i poslije utakmice bilo nekakvih ekscesa, ali ni približno u ovim razmjerima', rekao je Igor Bišćan, a mogućnost da se u Grčkoj provede 'vaučerizacija', kao što su pokušavali i u MAXtv Prvoj ligi, ne vidi kao rješenje.

'Koliko znam, ni kod nas nije uspjela. Mislim da to ne bi dovelo ni do kakvog rješenja. A što bi spriječilo huliganske ispade, uistinu je teško predvidjeti...'