BOXING DAY

Mourinho je bio bahat, slijedi li sada osveta?

26.12.2014 u 09:42

Bionic
Reading

U Premiershipu je na rasporedu Boxing Day, deset utakmica Premiershipa na popularni blagdan. Tek je to početak gustog blagdanskog rasporeda na Otoku, a derbi koji izaziva najviše pažnje igraju Chelsea i West Ham, prva i četvrta momčad lige...

Kada su prošle sezone Chelsea i West Ham na Stamford Bridgeu odigrali 0:0, Jose Mourinho je ustvrdio da je "West Ham igrao nogomet iz 19. stoljeća." Ciljao je pritom na ultra obrambenu taktiku gostiju, koji skoro da nisu ni zapucali na vrata suparnika, ali sjajne obrane vratara održale su im početni rezultat.

Malo je tko u tom trenutku mogao vjerovati i pretpostaviti koliko će West Ham u novoj sezoni poboljšati svoju napadačku igru i učinak, te se danas u zapadnom Londonu ne igra samo gradski derbi, već i derbi kola jer vodeći dočekuje četvrtoplasirani klub lige.

Chelsea je u ponedjeljak gostovao u Stokeu i poveo već u 2. minuti golom kapetana Terryja, što je u potpunosti usmjerilo vodu na njegov mlin, te je čvrstom i discipliniranom igrom prednost održavana, a u 78. minuti Fabregas je drugim golom potvrdio uspjeh Mourinhovog sastava, koji je zadržao tri boda prednosti ispred Manchester Cityja.

Jose Mourinho je vodeći Porto, Chelsea, Inter i madridski Real sedam puta dočekivao Božić na prvom mjestu i svih sedam puta osvajao naslov prvaka, a sigurno se tom scenariju nada i osmi put.

'Pobjeda kod Stokea nam znači više od tri boda jer za nju igrači moraju biti psihološki vrlo spremni', naglašava strateg Chelseaja Jose Mourinho, koji se naumirao straha nakon jednog divljačkog starta igrača Stokea na Edenu Hazardu, koji je morao biti crveni karton, a sudac je izvadio samo žuti.

'U prvi trenutak mi se činilo da je prekršaj nad Hazardom u prvom poluvremenu za težu kaznu, kao što je i bio, ali je bio jedini na našu sreću. Ako sudac odluči ne pokazati crveni karton i tako izgubi kontrolu nad utakmicom, to je njegov problem, ali ipak nije izgubio kontrolu', podvlači Mourinho, a Hazard je zbog ozljede gležnja vrlo upitan za današnji nastup, odnosno male su šanse da zaigra.

'Moramo biti jako koncentrirati na tri utakmice u šest dana. Igranje protiv velikog Sama uvijek je jako teško, ali moramo pronaći način za pobjedu. Prednost od tri boda na vrhu je mala i zato je moramo ljubomorno čuvati, a svim igračima u Engleskoj skidam kapu jer su u stanju biti profesionalci i igrati toliko utakmica u vrijeme blagdana', zaključio je strateg lidera, a Chelsea u zadnjih osam prvenstvenih utakmica protiv West Hama ima šest pobjeda i dva remija.

West Ham je posljednji put za Božić bio među četiri najbolje momčadi u ligi prije 29 godina i te sezone je završio kao treći, što bi u današnjim vremenima za jedan mali klub bila senzacija.

No, ne može se reći da West Ham nije zasluženo četvrti nakon 17 kola, već upravo suprotno, momčad koju vodi Sam Allardyce pokazala je kompaktnost i zrelost, te napredak u svim segmentima igre, a pogotovo u napadu. Dovođenje Sakha i Valencije pokazalo se punim pogotkom, a kada se oporavio i Andy Carroll, klub iz istočnog Londona dobio je moćni napadački tercet.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će danas na Stamford Bridgeu gosti moći ponuditi drugačiju igru od one prošle "iz 19. stoljeća", a o čemu će uvelike i ovisiti mogu li se oduprijeti jakom i agresivnom presingu Chelseaja, koji je dobio svih osam prvenstvenih utakmica na svom stadionu ove sezone.

'Probili smo mnoge barijere, a ova momčad koja je sada četvrta je značajno bolja od one koja je prošle sezone kod Chelseaja odigrala 0:0. Doveli smo pojačanja i imamo mlađe igrače željne uspjeha ', pojašnjava strateg West Hama Sam Allardyce, koji neće moći računati na standardnog stopera Tomkinsa, a mijenjat će ga Collins, koji je igrao u 11 utakmica ove sezone, sedam kao starter, a četiri ušavši s klupe.

'Jose Mourinho je najbolji trener na svijetu ako se pogledaju trofeji koje je osvojio zadnjih godina i mi smo svjesni koliko je teško u ovom trenutku se suprotstaviti njegovoj momčadi. No, mi dolazimo rasterećeni pokazati da možemo odigrati dobro i ako u tome uspijemo, možemo razmišljati o iznenađenju', zaključio je Allardyce, koji će imati i dvije klasične špice u sastavu Carrolla i Sakha i ovaj put to ne bi trebao biti samo nogomet iz 19. stojeća od West Hama.

Na zadnjih osam gostovanja West Ham je uvijek postigao najmanje gol, a već ima i devet pobjeda, dok ih je u cijeloj prošloj sezoni imao 11.

Boxing Day, utakmice 18. kola Primiershipa:

Chelsea – West Ham (13:45)
Burnley – Liverpool (16:00)
Crystal P. - Southampton (16:00)
Everton – Stoke C. (16:00)
Leicester – Tottenham (16:00)
Manchester U. - Newcastle U. (16:00)
Sunderland – Hull C. (16:00)
Swansea – Aston Villa (16:00)
WBA – Manchester City (16:00)
Arsenal – QPR (18:30)