POVIJESNA SERIJA

Rekordni Real lovi Ajax i Barcu, ali Dinamu nije ni blizu!

18.12.2014 u 14:58

Bionic
Reading

Real Madrid ima 21 uzastopnu pobjedu i udaljen je pet pobjeda od najveće pobjedničke serije u Europi, koju drži Cruyffov Ajax i ratni Dinamo Dresden. U kategoriji pak pobjeda u domaćem prvenstvu još je daleko od zagrebačkog Dinama i Benfice...

Ancelottijeva momčad u fantastičnoj je formi ove sezone. Srušila je većinu rekorda španjolskog nogometa sa svojom 21 pobjedom u nizu. S obzirom da u povijesti zemlje ponestaje konkurencije, španjolska Marca pokušala je potražiti nove izazove za 'kraljevski klub' i rekordere koje treba premašiti.

U Guinnessovoj knjizi rekorda stoji da brazilska Curitiba ima najveći niz od 24 trijumfa u nizu 2011. godine. Međutim, zaboravljena je serija Cruyffovog Ajaxa 1971. godine od čak 26 pobjeda u nizu u svim natjecanjima, od toga 19 u domaćoj ligi. Takvu seriju ima i Dinamo Dresden 1942-43. godine.

U toj priči našao se i zagrebački Dinamo, koji je nanizao čak 28 pobjeda u prvenstvu 2007. i 2008. godine. Benfica je bila još bolja, skupila je u doba Eusebija 29 uzastopnih pobjeda u ligi. No, i jedan i drugi klub u Kupu i Europi doživjeli su neuspjehe koji su prekidali serije.

Dakle, Real sada lovi Cruyffovih 26 uzastopnih pobjeda, što bi bio apsolutni svjetski rekord. No, još nije počistio sve u Španjolskoj. Naime, Rijkaardova Barca imala je čak 16 uzastopnih pobjeda u Primeri 2011. godine, a Real ih zasad ima tek 12. Ako prestigne Katalonce, tek onda slijedi lov na one najbolje u ovoj kategoriji, a to su Benfica i naš Dinamo…