STRUČNA ANALIZA

Brozović treba i MORA otići što prije iz Dinama; evo i zašto!

05.12.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Ove sezone za veznog igrača zagrebačkog Dinama Marcela Brozovića, pogotovo nakon ispadanja 'modrih' iz Europe, zanimanje su pokazali neki bogati europski klubovi i kako sada stvari stoje teško da će još dugo ostati u Maksimiru

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – povela se rasprava na temu 'Koji je ispravan korak za Brozovića; Inter, Milan, Arsenal ili ostanak?'.

U svakom slučaju DA - što prije, to bolje...


Marcelo Brozović jedan je od rijetkih igrača koje sam gledao preko 50 puta na nogometnom terenu, a o kojem ne mogu formirati neko definitivno mišljenje. Čini mi se kao da u svim elementima igre ima nešto dobro, a opet teško mi je naći bilo što kod njega što bih mogao reći da je vrhunsko, ili nešto za što vidim potencijal da bi bilo vrhunsko.

Statistički gledano, on je jedan od najboljih igrača ovogodišnjeg izdanja Europske lige, te jedan od rijetkih koji je u top 10 u dvije vrlo zanimljive kategorije – u driblinzima i oduzetim loptama, s više od tri po utakmici u oba segmenta igre. No, dojam je kako statistika poprilično vara u njegovom slučaju, pogotovo kada se uzme u obzir koliko je frekventno, slično kao cijela Dinamova defanzivna linija ispadao u ključnim trenucima, pa je zapravo vrlo teško odrediti koliko su te njegove brojke producirale učinkovitosti na terenu.

Kada bi morao napraviti neku njegovu skauting kartu, ona bi izgledala ovako…

Brojke ne lažu

Statistički gledano, on je jedan od najboljih igrača ovogodišnjeg izdanja Europske lige, te jedan od rijetkih koji je u top 10 u dvije vrlo zanimljive kategorije – u driblinzima i oduzetim loptama, s više od tri po utakmici u oba segmenta igre


Napadački je solidan, iako nema udarac s kojim može s distance redovito ugroziti vratara. Nije igrač koji može kontrolirati tempo igre, iako je solidan dodavač, mada samo desnom nogom. Ima sposobnost proći jedan na jedan, iako ne odabire uvijek idealno trenutak u kojem to treba napraviti. Zna dati dugu loptu i dijagonalu iako to nije segment igre u kojem je briljantan. U igri glavom je tek prosječan, možda i slabije od toga.

Defanzivno može pokazati agresivnost, zna oduzeti loptu, ali njegova najveća mana je nedostatak taktičke discipline, točnije rečeno često gubi mjesto u formaciji te se zaletava prema protivniku, čime iza njega znaju nastati rupe. Još točnije, previše je nestrpljiv i nasrtljiv, što može biti djelomično jer je mlad i jer se s njim u Dinamo nije adekvatno radilo defanzivno. U skoku bi mogao i trebao biti bolji, kao i općenito u kretanju s ostatkom defanzivne linije.

Sve u svemu, kao najveći problem njega kao svojevrsnog univerzalca u sredini terena vidim to da je u mnogo elemenata igre solidan, možda čak i dobar, ali nigdje sjajan, a teško da s 22 godine može tako napredovati da u nekom elementu igre preskoči dvije stepenice, što bi bilo potrebno. Njegova maksimalna razina igre negdje oko 6,5 (solidan igrač nekog dobrog europskog kluba) i to samo ako popravi spomenute mentalne elemente, stekne disciplinu i doda pola klase kvalitete na one dobre elemente koje sada ima. Nije nerealno, pogotovo u sklopu kompetitivne lige i u radu s dobrim trenerima.

S obzirom da dosta talijanskih medija već neko vrijeme priča o interesu Milana i Intera, to je vjerojatno točno, pa pokušajmo vidjeti koliko bi taj transfer imao smisla.

Da li treba otići na zimu – iz perspektive kluba?



Ako se uzme u obzir da je Dinamo ispao iz Europe, a da se igrač u nekim ozbiljnim transferima smatra mladim još negdje s 22 godine, ovo je idealan trenutak za Dinamo da ga proda, ako želi maksimizirati njegovu vrijednost. Jer, strani skauti sigurno također vide neke njegove statističke uspjehe u Europskoj ligi, vide da je odigrao nekoliko solidnih utakmica u redovima reprezentacije te vide da bi još mogao napredovati, s obzirom da je i dalje unutar margine mladog igrača.

Dakle, ima sve elemente koji su potrebni kako bi cijena baš sada bila vjerojatno najviša, i koliko Dinamo može dobiti u ovom trenutku, vjerojatno više nikada neće dobiti više. Također, s obzirom na broj kompetitivnih utakmica, pogotovo na proljeće, teško je očekivati da može napredovati, a sasvim sigurno ne može značajno dok je u Dinamu.

Mamić ga treba zadržati

Jedini potencijalni razlog protiv prodaje je ako Dinamo želi zadržati njega i cijelu ekipu kako bi slijedeće sezone bili značajno bolji u Europi, ali to se čini poprilično nerealno, ako znamo koliki su troškovi Dinamova pogona, a oni se mogu nadoknaditi samo nekim velikim transferom, jer je lova od Lige prvaka izostala ove sezone.


Jedini potencijalni razlog protiv prodaje je ako Dinamo želi zadržati njega i cijelu ekipu kako bi slijedeće sezone bili značajno bolji u Europi, ali to se čini poprilično nerealno, ako znamo koliki su troškovi Dinamova pogona, a oni se mogu nadoknaditi samo nekim velikim transferom, jer je lova od Lige prvaka izostala ove sezone.

Da li treba otići na zimu – iz perspektive vlastitog razvoja?


Osim činjenice da je svakom igraču u svakom trenutku dobro otići u jači klub, pogotovo ako taj klub pokaže da mu je stalo do tog igrača (tako da ga plati neku pozamašnu svotu), postoji još i dodatan trenutak. Naime, Brozović ima 22 godine i sada mu je pravi trenutak da osim velikog transfera ode negdje gdje će saznati može li zakoračiti jednu stepenicu više.

Jer, njegova ocjena koja je oko 5,5 po našem indeksu snage poprilično je realna, a on mora u narednih godinu dana napraviti korak unaprijed ukoliko misli doći do 6,5 ili 7, koliko je vjerojatno njegov maksimum. Arsenal u tom pogledu vjerojatno ne bi bio dobro rješenje, iz barem dva razloga. Tamo teško da bi dobio puno minuta na terenu jednom kada bi se vratili svi oni koji su ozlijeđeni, a niti Premiership se ne čini kao liga idealna za njegove igračke karakteristike.

Inter ili Milan bi bili podjednako dobar izbor iz zapravo dva razloga. Dovoljno su veliki klubovi da bi za koju godinu ponovo bili na razini da igraju na proljeće u Ligi prvaka, a tek su taman za jednu klasu iznad njegove kao igrača. Dakle, to je točno ta jedna stepenica koju mora prekoračiti kako bi došao do tamo gdje vjerojatno želi i može doći. Dovoljno je star da više nije 'balav' igrač, a opet dovoljno mlad da i dalje može napredovati, pogotovo taktički.

Talijanski stil nogometa vjerojatno je savršen za njega, pošto je tempo malo umjereniji a njegove individualne kvalitete mogu doći više do izražaja. U oba kluba bi imao realnu šansu igrati u prvih 11, a niti jedan od ta dva nije bez ambicija. Dakle, čini se da bi svi mogli biti na dobitku, ako se Dinamo i neki od talijanskih klubova usuglase oko odštete.

Ako ne uspije, uvijek postoji ona 'Vukojević' karta povratka u Dinamu, to vrata vjerojatno nikad neće biti zatvorena.