PRODAJA IMA SMISLA, ALI

Otkrivamo tri razloga zašto Messi ostaje u Barceloni!

21.11.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Iako prodaja Messija u ovom trenutku i ima smisla iz perspektive Barcelone postoje tri razloga, od kojih je jedan vrlo jak, zbog kojeg će vjerojatno Argentinac ostati na Camp Nou. Sve je to objasnio naš analitičar s portala Tribina.hr

Barcelona ima jednu od najboljih momčadi u Europi. No, za razliku od razdoblja od 2008. do otprilike 2012., ona nije najbolja i vjerovatno ne ulazi u tri glavna favorita za osvajanje Lige prvaka. Od igrača koji su nosili tu momčad, Xavi je na samom kraju karijere, Iniesta može odigrati još koju sezonu ali je daleko ispod razine na koju nas je na svom vrhuncu navikao, Puyol je završio karijeru, Pique oscilira u formi, Alves je u padu već godinama, dok se Busquets još privikava na okružje gdje mu Xavi i Iniesta na vrhuncu nisu glavni partneri u vezi. Barcelona je zapravo već nekoliko godina u prijelaznoj fazi, koja je negdje između kontroliranja pada i rekonstrukcije.

Zašto prodaja ima smisla?
Premda je još relativno mlad, Messi je u punom profesionalnom pogonu od sedamnaeste godine i godine lova na sve titule i rekorde u konkurenciji u kojoj je remi bio gotovo jednak porazu su ostavile traga na njemu. Već od 2012. ne sudjeluje toliko u fazi obrane, Barcelonin presing je često počinjao tek nakon njega, a on je često koristio fazu obrane kako bi se odmarao. U sljedećim godinama je izgubio dosta od svoje startne brzine i prodornosti. Premda još uvijek uz Cristiana Ronalda najbolji igrač na svijetu, bitno je modificirao svoj stil igre.

Sada se manje oslanja na brze prodore i seriju driblinga, više na kontrolu igre, dodavanja i potrebna mu je veća pomoć suigrača. Startnu brzinu koja ga je nekad krasila vjerojatno više nećemo imati priliku redovno gledati. Zbog toga igra niže na terenu, više nema ulogu lažne devetke već je praktički klasična desetka i ne sudjeluje toliko u samom vrhu napada. Premda tako može igrati još nekoliko godina na najvišoj razini, i biti jedan od, ako ne i najbolji igrač svijeta, za očekivati je kako će iznos koji Barcelona za njega može dobiti u budućnosti padati, i ako ga žele prodati, to bi vjerojatno trebali napraviti što prije. Dodatno, jedna od uloga koja je bila namijenjena Neymaru je da jednog dana zamijeni Messija. Premda je prošao dugo razdoblje kada su igrali zajedno, i imao prilike dosta toga naučiti, možda se bliži vrijeme kada bi trebao postati glavni igrač Barceloninog napada. Dolazak Suareza je dodatno zakomplicirao stvari u napadu. Suarez, Neymar i Messi je vjerojatno previše vrhunskih igrača sličnih karakteristika, koji igraju na jednom mjestu da bi svi mogli potpuno iskoristiti svoj potencijal.

Barcelona je trenutno klub kojemu treba nekoliko pojačanja u obrani i veznom redu da bi se i u budućnosti nalazili među najboljim europskim momčadima. Dvjestotinjak milijuna eura koliko mogu dobiti od Messijeve prodaje bi znatno olakšao dovođenje svih potrebnih pojačanja. Neymar bi se mogao profilirati u novo glavno ime, dok bi Suarez dobio više prilika da radi ono u čemu je među najboljima, zabija golove. Mnogi klubovi su prodali svog najboljeg igrača i, nakon što su se detaljno i ciljano pojačali, bili znatno bolji nego prije. Naravno postoji nekoliko problema s tom strategijom. I to je vjerojatno ključ svega.

Tri dobra razloga protiv prodaje
Prvi je da nitko ne garantira da će se dovođenje novih igrača pokazati kao uspješno. Nogometna povijest je puna propalih transfera, a propala transfer kampanja nakon prodaje Messija bi vjerovatno zapečatila sudbinu sadašnjeg Barceloninog vodstva.

Druga je što je Messi veliko ime i zvijezda i pitanje je bi li se Barcelona želila rastati od takvog potencijala, koji nije nebitan za privlačnost i, samim time, financijsku moć kluba (premda bi serija titula s novom momčadi to mogla nadoknaditi, no to je rizik).

Na kraju, najveća prepreka je što Barcelona trenutno ima zabranu transfera koja vrijedi kroz cijelu 2015. Ući u rekonstrukciju momčadi nema smisla ako se ne može provesti, a Barcelona će to moći najranije u zimu 2016., izglednije tek na ljeto te godine (kada, zanimljivo, Ibrahimoviću ističe ugovor s PSG-om, što bi moglo otvoriti tu opciju) jer se u zimskom roku teško mogu očekivati veliki transferi.

Čak i ako postoji plan da ga se proda, zbog zabrane nije izgledno da se on realizira barem do kraja ove sezone, a moguće je da će do njega doći tek na kraju sljedeće. Messi ima ugovor do 2018. pa je klub s te strane pokriven, no pitanje je hoće li, ako ga tada prodaju, moći dobiti iznos koji bi mogli sada. Naravno, uvijek postoji mogućnost da riskiraju pa ga prodaju prije, ali nisam siguran bi li to imali smisla iz njihove perspektive. Jer Messi je i dalje najbolji Barcelonin igrač, i ako ga ne mogu zamijeniti detaljnim pojačavanjem cijele momčadi, prodaja gubi smisao.