PROTIV ITALIJE

Evo koji su hrvatski igrači bili sjajni, a koji tek prosječni

17.11.2014 u 16:43

  • +19

Kvalifikacije za Euro 2016.: Italija - Hrvatska

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alessandro Garofalo

Bionic
Reading

Nakon utakmnice protiv Italije, na našem smo community portalu Tribina.hr ocijenili igru hrvatskih reprezentativaca, a kompletnu analizu igre te onoga što se moglo vidjeti na terenu dao je naš analitičar, koji je i sam bio na San Siru

Kovač je ponovno po mojem ukusu čudno postavio momčad. Ne znam jesu li do njega stigle informacije o problemima u talijanskoj momčadi, ali ako znaš da su out Pirlo i Veratti onda valjda moraš znati da će Talijani unaprijed odustati od borbe s našom objektivno snažnijom veznom linijom, te da će pametni strateg Conte pustiti hrvatskoj veznoj liniji kontrolu lopte i posjed, a da će priliku tražiti s preskakanjem na snažne centarfore (Zaza, Pelle), brzom tranzicijom preko bokova, te pokušajima brzih kontranapada s Immobileom. Ako to znaš, onda jednostavno ne možeš u početnu jedanaestorku postaviti na bočne pozicije Pranjića i Srnu već moraš zaigrati s defanzivno kvalitetnijim bokovima. Tako bi dobio apsolutnu čvrstinu obrane, a krilni napadači mogli bi se više posvetiti napadu jer s Vrsaljkom i Leovcem na bokovima Talijani bi bili praktično odsječeni.

Uz to, Kovač je samo trebao postaviti pitbulla Vidu ili Jedvaja na stasitog talijanskog centarfora i Subašić bi gol mogao dobiti samo slučajno, a Hrvatska bi bila definitivno mnogo opasnija nego što je bila ovako. Gledanje utakmice s vrha San Sira nudi sjajan pregled kretnji igrača, odnosno jako se dobro vidi tko ispada iz linija, a

Tribina.hr

Mjesto gdje možete pročitati najbolje sportske analize, te sami kreirati sadržaj. Više o samoj temi, te poglede iz drugih kuteva pročitajte OVDJE!

tko taktički ispunjava trenerove zamisli. Tu se vidjelo koliko Brozović ima nepotrebne trke, te koliko naivno ispada kada ga tehnički solidni suparnici u veznoj liniji krenu izigravati.

Kako Brozović može biti u prednosti u početnoj jedanaestorci pred Kovačićem meni osobno je jedna od velikih enigmi. Još jedna enigma je Olić. Svaka čast Ivici na još jednoj utakmici s mnogo trke i borbe, ali u situaciji kada su Talijani u čvrstom defanzivnom bloku naš Olić jednostavno postaje igrač manje na terenu. Dribling mu nije dovoljno dobar da može napraviti višak kao što to recimo s druge strane mogu Perišić i Kovačić, napadačkim kretanjima ne može se dovesti u poziciju da mu netko od veznjaka (Rakitić) ili bekova doda idealnu loptu za gol i sve u svemu - od Olića u takvoj situaciji nema koristi. Ako to Kovač već nije shvatio u pripremi utakmice, ne znam kako to nije shvatio tijekom susreta - Kramarić je morao ranije ući u igru! No dobro, išlo se na bod koji se i dobio - iako ostaje žal da se ovakve Talijane kakvi su jučer igrali jednostavno moralo stisnuti i pobijediti.



ITALIJA

Conte je još jednom pokazao da je odličan trener. Nakon silnih problema s ozlijedama i suspenzijama uspio je sakupiti kadar koji je odgovorio na njegove zahtjeve i koji je zasluženo uzeo bod. Conte je i u najavi susreta (iako to talijanskoj javnosti nije bilo drago) rekao da su Hrvati trenutno objektivno jača momčad, a tako je i postavio igru svoje momčadi. Italija je pokušavala napadati po bokovima i s preskakanjem igre, a posjed je prepustila Hrvatskoj. Rijetko su Talijani igrom stizali u gol prilike, no kada bi Zaza, Immobile i kasnije El Shaarawy i Pelle dobili loptu u hrvatskoj polovici - odmah bi to djelovalo kao potencijalna opasnost. Jedan od razloga je Čorlukino stajanje daleko od igrača (Vida je taj dio puno bolje odradio jer je stalno bio za vratom suparniku), a drugi je loša igra Pranjića u defanzivi. Conte je jako dobro proučio igru Hrvatske i za svoju postavu igre s obzirom na objektivne poteškoće zaslužuje vrlo dobre ocjene. Uostalom, njegova izmjena Pasqualea Sorianom dovoljno govori o tome kako dobro prati tijek utakmice jer Soriano svojim karakteristikama u potpunosti odudara od Fiorentininog kapetana.

Sve u svemu, srećom po Hrvatsku prekid izazvan bakljama sudac nije označio i konačnim prekidom susreta iako se drakonska kazna od UEFE može očekivati. Nije se reprizirala utakmica od pred deset godina kada su ultrasi Intera prekinuli susret četvrtfinala Lige prvaka. Hrvatska je s ovim bodom praktično osigurala prolazak na Europsko prvenstvo, no isto tako s ovim je susretom ponovno istaknut problem u odnosu s navijačima. Nakon HNL epizode u Dugopolju i sad ove internacionalne u Milanu valjda je upozorenja bilo i previše - akcija za suzbijanje ovakvih situacija je prijeko potrebna jer uistinu nema smisla provociranje prekida utakmice kada tvoja momčad ima aktivan rezultat i djeluje superiorno nad protivnikom. Srećom baklje nisu nikoga ozlijedile, no pitanje je što će biti sljedeći put ako se ne reagira.