NAJBOLJE RJEŠENJE

SP u Katru: Moćni klubovi poručili Fifi kada žele pustiti igrače

30.10.2014 u 16:34

Bionic
Reading

U raspravu oko termina svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine uključilo se i Udruženje Europskih nogometnih klubova (ECA). Ta je irganizacija jedina prava opozicija Fifi, i jedina koja može dovesti do ukidanja ljetnog termina nogometnog mundijala

ECA smatra kako su travanj i svibanj 'najbolja solucija' jer bi imali najmanje utjecaja na nogometni kalendar natjecanja. ECA će uskoro uputiti na adresu Fife i službeni prijedlog da se World Cup 2022. u Katara održi u tim mjesecima.

'Vjerujem kako je naš prijedlog najbolji. Uzeli smo u obzir klimatske uvjete, te kalendar natjecanja,' kazao je predsjednik Udruženja klubova Karl-Heinz Rummenigge.

Prema prijedlogu ECA-e sezona u europskim ligama bi završila do sredine travnja, a završnica nacionalnih kupova bi se odradila nakon svjetskog prvenstva. Finale Lige prvaka bilo bi pomaknuto sa svibnja na travanj, pa bi se igrači mogli priključiti reprezentacijama 18. travnja. SP bi trajalo od 28. travnja do 29. svibnja. Utakmice bi se igrale u 18.00, 20.30 i 23.00 sati po lokalnom vremenu u prvom krugu natjecanja, a kasnije u 19.00 i 22.00. U to doba godine u Kataru su prosječne temperature oko 30 stupnjeva Celzijusa.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je oformila posebnu radnu skupinu koja će razmotriti u kojem bi se terminu trebalo održati prvenstvo. Opcije su siječanj/veljača, studeni/prosinac, a sada i travanj/svibanj.